REPREZENTATIVCI

Toni Šunjić iz Daliana za "Avaz": Propustili smo veliku priliku

Nije bio na raspolaganju selektoru Bajeviću zbog odlaska u Kinu

Šunjić: Ekipa je bila baš u problemima. Arhiv

Piše: G. Šumar

21.10.2020

Naš reprezentativni stoper Toni Šunjić (31) uspješno je debitovao za kineski Henan, gdje će do Nove godine igrati kao posuđen igrač Peking SG-a. Pobjeda (1:0) protiv Vuhana ostvarena je nakon 10 poraza i jednog remija. 

Uspješan debi

- Hvala Bogu, debi je bio uspješan... Ekipa je bila baš u problemima, jer baš dugo nisu pobijedili – rekao je Šunjić u razgovoru za „Dnevni avaz“ te dodao:

- Ovdje je sistem nokaut faze plej-auta malo čudan. Ako iduću utakmicu odigramo i neriješeno, onda smo već osigurali opstanak, što je u biti i klupski cilj. U suprotnom, ako predstojeći meč ne apsolviramo uspješno, onda igramo utakmice s poraženim iz drugih duela plej-auta u kojem igra osam klubova. Inače, mi sve utakmice igramo u Dalianu. Sve ekipe su smještene u jednom hotelu, tako da mi je super i s te strane, jer je tu nas pet Balkanaca. Družimo se, tako da nije ni dosadno.

Toni Šunjić. Arhiv

Šunjić nije bio na raspolaganju selektoru Dušanu Bajeviću zbog dolaska u Kinu gdje morao boraviti u obaveznoj izolaciji, ali je pratio sve ono što se događalo s bh. timom.

- Nažalost, propustili smo još jednu veliku priliku za plasman na veliko takmičenje. Prva utakmica protiv Sjeverne Irske bila je najbitnija, ali to je nogomet. Bili smo puno lošija ekipa od njih kada smo igrali u Belfastu u Ligi nacija, a pobijedili, a sada smo mi bili bolja ekipa, a oni su dobili na penale. Sada je bilo puno bitnije, ali nismo uspjeli.

S druge strane, mislim da smo protiv Nizozemske odigrali dobru utakmicu, a protiv Poljaka je bilo puno nesreće i opet to suđenje. Neko će reći, tražimo alibi, ali onaj crveni karton je stvarno preokrenuo tok utakmice, što je na kraju rezultiralo velikim porazom – mišljenja je Šunjić. 

Dvije sedmice

Neizbježna tema i u sportskim razgovorima je pandemija koronavirusa.

- Vidim da se svuda pogoršava situacija s koronavirusom. Međutim, ovdje je hvala Bogu sve OK. Kinezi su vrlo strogi što se tiče toga. Kada sam došao u Kinu morao sam prvo provesti dvije sedmice u karantinu, gdje je baš sve striktno. Praktično, ovdje više nema zaraženih koronavirusom, možda dnevno bude 10 ili 20 novih slučajeva, ali to su sve povratnici iz drugih zemalja - naglašava Šunjić 

Pohvale za stopere

Šunjić je biranim riječima pričao o svom nasljedniku Dennisu Hadžikaduniću.

- Naši mladi stoperi koji su dobili šansu u oktobarskim utakmicama nagovijestili su da će imati baš dobre karijere. Baš mi se sviđa Hadžikadunić, pošto sam ga pratio i u Rusiji, a i Saničanin je odlično odigrao sve utakmice. Baš mi je bilo drago kad je Hadžikadunić izabrao BiH i dobio poziv. On će u budućnosti biti od velike koristi za našu reprezentaciju. Ahmedhodžića manje poznajem, ali ni on nije tu bez razloga - analizira Šunjić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.