FIFA

Objavljen termin i način žrijebanja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Žrijeb grupa biti će obavljen 7. decembra ove godine u Cirihu

Reprezentacija BiH će biti u trećem ili četvrtom šeširu. NSBiH

Piše: G. Š.

22.10.2020

Kvalifikacije za Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022. godine već su počele u Africi, Aziji i Južnoj Americi, a evropske će biti održane između marta i novembra iduće godine, dok će žrijeb grupa biti obavljen 7. decembra ove godine u Cirihu.

Izvlačenje će biti virtualno, odnosno bez prisustva predstavnika nacionalnih federacija zbog pandemije koronavirusa, objavljeno je iz FIFA-e.

U evropskim kvalifikacijama 55 reprezentacija bit će podijeljeno u pet grupa sa po šest selekcija i pet grupa sa po pet ekipa. U svakoj će grupi ekipe će odigrati po dva meča međusobno. Deset pobjednika grupa kvalificirat će se direktno na Svjetsko prvenstvo, a deset drugoplasiranih, te dvije reprezentacije iz Lige nacija igrat će dodatne kvalifikacije.


Tih 12 reprezentacija bit će podijeljeno u tri grupe sa po četiri reprezentacije koje će se boriti za još tri vize za Mundijal 2022. Format će biti isti kao i u nedavnom plej-ofu za Euro, s dva polufinala i finalom u svakoj od tri grupe.

Prije izvlačenja reprezentacije će se podijeliti u šest jakosnih razreda na osnovu plasmana na FIFA-inoj rang listi 26. novembra 2020. godine. Deset najboljih bit će u prvom bubnju, a naš državni tim će - u zavisnosti od rezultata novembarskih utakmica, biti u trećem ili četvrtom šeširu. Trenutno smo pri dnu treće jakosne grupe...


Podsjetimo, naš državni tim 12. novembra na Grbavici igra prijateljsku utakmicu protiv Irana, tri dana kasnije na programu je peto kolo Lige nacija - gripa A, i duel u Nizozemskoj, a 15. novembra u Sarajevo dolazi Italija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.