EL KLASIKO

Meho Kodro za "Avaz": Pjanić više može doći do izražaja kad igra s De Jongom, nego Busketsom

Obje ekipe imaju imperativ pobjede, a još se traže

Kodro: Oba kluba su u specifičnoj situaciji. Arhiva

Piše: Goran Šumar

24.10.2020

Prvi ovosezonski, a ukupno 245. El klasiko na programu je danas (16 sati) na Nou Kampu. Barcelona i Real Madrid derbi 7. kolo španske Primere dočekuju nakon iznenađujućih poraza u prošlom kolu od Hetafea, odnosno Kadiza, s tim da je katalonski div u međuvremenu pobijedio Ferencvaroš u Ligi prvaka, a „Kraljevski klub“ je izgubio kod kuće i od Šahtora iz Donjecka... 


Pobjeda imperativ

- Oba kluba su u specifičnoj situaciji, rekao je za "Avaz“ Meho Kodro, nekadašnji napadač Barcelone, a danas trener Lozane „Ouchy“, te dodao da je predstojeći El klasiko jako važan za oba tima. 

Ističe da dugo važnost pomenute utakmice nije bila veće.

- Obje ekipe imaju imperativ pobjede, a još se traže. Barcelona je napravila dosta promjena u timu, sada je tu i novi trener Ronald Kuman, tako da u svemu tome traže najbolji način igre, odnosno i šta i kako da se postave u ovome svemu. S druge strane, u Realu nije bilo toliko promjena, ali stvari ne funkcionišu kako bi to htjeli u Madridu. I jedni i drugi sada se moraju vaditi, veliki je pritisak. A šta će biti, Bože moj – derbi kao derbi može svašta da donese. Teška utakmica, konstatuje Kodro.

Očekuje otvorenu utakmicu, kako kaže, definitivno. No, kada je u pitanju startna postave Barcelone, u njoj najvjerovatnije neće biti naš Miralem Pjanić.

- Navodno, igrat će Serhio Buskets, koji je vrlo važan igrač u Kumanovoj koncepciji. I kako vidim, i kako čujem. Ne znam hoće li će on igrati 4 – 2 – 3 – 1 ili će to biti neka varijanta te priče – 4 – 1 – 4 – 1. Ako bude igrao Buskets vjerovatno će prednost dati De Jongu, kao dva zadnja vezna.


Sistem igre

Kuman je nakon zadnje utakmice rekao da De Jong i Pjanić mogu igrati zajedno. 

- Definitivno da mogu... Mislim da Pjanić može da igra sa njima obojicom, ali da više može doći do izražaja kada igra s De Jongom. Ipak, Buskets je specifičan igrač, ta šestica, defanzivni zadnji igrač, organizator. U sadašnjoj Barcinoj priči ta pozicija sada malo više odgovara Pjaniću, da otpozadi kreira igru i bude komandant u iznošenju lopti. Ali eto, Kuman sada daje prednost Busketsu, jer kako kaže, Pjanić se malo kasnije priključio ekipi, a također, ova druga dvojica su malo više i uigrani. Imajući u vidu i hijerarhiju u ekipi i Busketsovo iskustvo, te sve ostalo, vjerovatno zbog toga daje prednost Serhiju. Međutim, to apsolutno ne treba da brine Pjanića, jer on tu – u kombinaciji. Počeo je da igra. Kako sezona bude odmicala, Kuman će definitivno računati na njega - rekao je Kodro, koji je 10 februara 1995. godine postigao dva gola u El klasiku koji je završio 3:0.

Ulazak u viši rang

Nakon pet kola Lozana „Ouchy“ je lider Druge lige Švicarske. 

- Zadovoljan sam, ali još je to početak... Bolje je početi sezonu dobro, nego loše. Inače, Sinan Ramović i Samir Efendić su se dobro uklopili u tim. Obojica su igrali zadnju utakmicu, Ramović je postigao i prvijenac... Uredu je, idu prema gore - dižu formu. Zadovoljan sam s njima, analizira Kodro, te dodaje da ulazak u viši rang nije primarni cilj, nego stabilizacija.

- Otprilike, u narednih mjesec-dva ćemo vidjeti gdje ćemo biti, to će nam biti polazna tačka, i odgovor na pitanje šta ustvari hoćemo. Vidjet ćemo.

Velika očekivanja i frustracija

I legendarnog Kodru još boli poraz od Sjeverne Irske u polufinalu baraža za Euro. 

- Baš tako, bol je još prisutna... Očekivanja su bila velika, a onda kada se dogodi ono što se dogodilo, onda su bol i frustracija još veći. To je tako, i u fudbalu i u životu. Nema nam druge, nego ustati, pokušati se organizovati i nastaviti dalje. I tražiti drugu šansu. Znam da su očekivanja bila velika, a znam i da je sada frustracije velika. To je tako kod nas, rekao je Kodro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.