ŽELJEZNIČAR

Gospodin u kopačkama: Mišo Smajlović danas slavi 82. rođendan

Smajlović: Ostavio dubok trag u našem fudbalu, ali i šire. Arhiva

Piše: G. Š.

28.10.2020

Na današnji dan prije 82. godine rođen je legendarni igrač i trener kluba s Grbavice Mišo Smajlović.


- Mišo Smajlović rođen je u Sarajevu 1938. godine, a njegov prvi fudbalski klub je bila Sloga iz sarajevskog naselja Buća Potok, saopćeno je iz FK Željezničar. 


Ubrzo je prešao u juniore Željezničara, kluba u kojem će provesti najveći dio svoje karijere. 


- Za prvi tim je debitovao 1958. godine. Do 1967. godine, kada je napustio klub, odigrao je 190 zvaničnih utakmica u raznim takmičenjima i pri tome je postigao 97 golova. Po odlasku iz Želje je još nastupao za belgijski Standard, Olimpiju iz Ljubljane, te zenički Čelik, nakon čega je završio igračku karijeru.  Nastupao je i za reprezentaciju Jugoslavije. Sakupio je samo četiri nastupa i postigao jedan gol za najbolju selekciju bivše države. Bio je izvanredan strijelac, jedan od najboljih u Jugoslaviji u to vrijeme i jedan od najboljih u historiji kluba s Grbaavice. Činjenica da je nastupao za klub izvan velike četvorke je glavni razlog malog broj nastupa u reprezentaciji, ali je nedvojbeno bio sjajan fudbaler, profinjenog osjećaja za gol i elegantnih driblinga. Zbog karaktera je od strane novinara prozvan “džentlmenom u kopačkama”, ističu na Grbavici. 

Nakon završetka aktivne igračke karijere posvetio se trenerskom poslu. Prvo je bio član, a potom i šef stručnog štaba Željezničara. Zanimljivo je da je ovu funkciju obavljao u tri navrata. Bio je i selektor mlade i A reprezentacije BiH, vodeći je u 14 utakmica, te trener još nekih bh. klubova. Osim toga, jedan je od najzaslužnijih za opstanak kluba u vremenu agresije na našu zemlju. Radio je i kao sportski direktor kluba. Živi u Sarajevu.

- FK Željezničar ovom prilikom čestita Miši Smajloviću 82. rođendan!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.