ISPOVJEST

Zbog alkohola i kocke nisam razvio više od 50-60 posto svog potencijala

To me i danas proždire - rekao je Koker

Sada živim onako kako sam zapravo uvijek i želio. Transfermark

G. Š./SN

1.11.2020

Kada u dobi s 20 godina debitirate za jednu, u ovom slučaju englesku reprezentaciju, a želi vas i druga, u ovom slučaju škotska, onda možete reći da ste dobro započeli svoju nogometnu karijeru. Još kada predstavljate sretnu budućnost svog kluba, i to Totenhama nakon povratka s tri različite posudbe, može vas se nazvati i izgrađenim nogometašem.

Sve je to bio, danas tek 28-godišnji stoper Stiven Koker (Steven Caulker). Pozvao ga je bivši selektor Roj Hodžson (Roy Hodgson) još 2012. godine na jednu utakmicu Engleske, a tada 20-godišnji stoper Spursa je i postigao pogodak. Bilo je to u prijateljskoj utakmici protiv Švedske, kada je bio strijelac glavom nakon ubačaja velikog Stivena Džerarda (Steven Gerrard) iz slobodnog udarca. 

No, iza sveg blještavila, dobrih utakmica i napisa o njegovim predstavama, krio se veliki problem.  Koker je sve više uživao u pogledu u dno čašice, a volio je i kockati. Naravno, na terenu se dogodio pad, kao i u njegovoj igračkoj te ljudskoj vrijednosti. Otišao je preko Kardifa i QPR-a najprije u škotski Dandi, a sada s 28 na leđima oživljava karijeru u turskoj Alanji.


- Da bih vam opisao svu bol koju su mi nanijele moje ovisnosti, to je nemoguće - rekao je Koker u razgovoru za BBC, nekoliko godina nakon što se otvorio engleskim medijima po prvi puta.


Nastavio je s liječenjem i u Turskoj, a sa sobom je doveo i ličnu pratnju da mu pomogne.

- Nisam pio već jako dugo, a pomogao mi je program odvikavanja u 12 koraka. Jako me iznenadilo to što je škotski selektor putem svog pomoćnika Stivena (Stevena Reida - op.a.) poručio da me želi vidjeti u škotskom dresu. I ja bih volio nastupati za Škotsku. Ipak, ne mogu se oteti dojmu da zbog alkohola i kocke nisam razvio više od 50-60 posto svog ukupnog potencijala. To me i danas proždire - rekao je Koker

Može nastupati za Škotsku jer je jedini nastup za Englesku imao 2012. godine u prijateljskoj utakmici, pa se njegovo sportsko državljanstvo i dalje može promijeniti. 

- Sada živim onako kako sam zapravo uvijek i želio. Iskreno, došao sam u Tursku jer ovdje nisu znali kakvih problema sam imao. To mi je dalo priliku za novi početak, a sad mogu samo biti jači - zaključio je Koker, prenose SN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.