UEFA

Čeferin: To nam daje samopouzdanje da će se naša takmičenja igrati kako je planirano

Protokol koji smo uspostavili je robustan i osigurava sigurnost svih uključenih, čak i u ovim teškim vremenima kada pandemija napreduje diljem kontinenta

Čeferin. Arhiva

G. Š./UEFA

6.11.2020

Evropska fudbalska federacija je od 5. avgusta do 15. oktobra obavila 61.859 testova na koranoavirus, a samo 340 testova, što je 0.55 posto je bilio pozitivno, što nogomet čini jednim od najsigurnijih okruženja na svijetu, objavila je danas UEFA.

U tom razdoblju je odigrano 526 utakmica u deset UEFA-inih takmičenja (Liga prvaka, Liga Evrope, Liga prvaka za žene, juniorska Liga prvaka, Superkup, Futsal Liga prvaka, Liga nacija, doigravanje za Euro 2020, U-21 i kvalifikacije za EURO za žene), a samo 3 posto utakmica je otkazano zbog koronavirusa.

- Protokol koji smo uspostavili je robustan i osigurava sigurnost svih uključenih, čak i u ovim teškim vremenima kada pandemija napreduje diljem kontinenta - rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin te dodao:


- To nam daje samopouzdanje da će se naša takmičenja igrati kako je planirano.

Dodao je da protokol za povratak u igru ​​učinio profesionalni fudbal jednim od najsigurnijih okruženja na svijetu.

- Nevjerojatno je dostignuće uspjeti odigrati više od 97 posto utakmica prema rasporedu - istaknuo je Čeferin.

Iz UEFA-e su naglasili kako je u prosjeku bilo 53,9 testova po ekipi, po utakmici, a manje od polovice pozitivnih rezultata bilo je kod igrača, dok se druga polovica odnosila na ostale članove delegacija timova i službenike utakmica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.