SPFBIH

I bh. fudbaleri mogu anonimno prijaviti namještanje utakmica

Aplikacija "Red Button" u potpunosti je u vlasništvu matične organizacije FIFPRO-a i dostupna je igračima putem nacionalnih sindikata fudbalera

Mogućnost anonimnog prijavljivanja namještanja utakmica pomoći će u zaštiti profesionalnih fudbalera. DW

Piše: G. Š.

17.11.2020

Sindikat fudbalera FIFPRO i FIFA potpisali su ugovor o saradnji kojim se odobrava aplikacija za "pametne telefone pomoću koje će profesionalni fudbaleri moći anonimno prijaviti namještanje utakmica".  Aplikacija "Red Button" u potpunosti je u vlasništvu matične organizacije FIFPRO-a i dostupna je igračima putem nacionalnih sindikata fudbalera. Nadovezuje se na postojeće povjerljive platforme koje je FIFA već prije uvela, kao i na druge mehanizme izvještavanja dostupne na nacionalnoj i međunarodnoj razini. 

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine predstavitit će ovu aplikaciju svojim članovima u nadolazećim terenskim posjetama, te izvršiti njihovu edukaciju, kako bi se zajedno borili protiv ovih destruktivnih pojava po bh. fudbal.

- Mogućnost anonimnog prijavljivanja namještanja utakmica pomoći će u zaštiti profesionalnih fudbalera zabrinutih zbog mogućih posljedica za njihovu karijeru i osobnu sigurnost. Aplikacija osigurava da na pametnim telefonima prijavitelja ne ostane ikakav trag o poslanoj prijavi.

Također, daje mogućnost igračima ostaviti svoje kontakt informacije kako bi ih istražitelji mogli povjerljivo kontaktirati. Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine ovu aktivnost na području naše države realizuje u saradnji s sigurnosnim agencijama i službama.

Prema Europolu fudbal je sport koji je najčešće na meti međunarodnog organiziranog kriminala. U nedavnom izvještaju navodi se da organizirani kriminal koristi cijeli niz različitih pristupa kako bi se pokušao infiltrirati u nogomet.

"Red Button" napravljen je u saradnji s finskim fudbalskim sindikatom i vladom te je prema nedavnom istraživanju rangirana na najvišem mjestu od 20 whistle-blower aplikacija u međunarodnom sportu prema izvještaju Univerziteta u Liverpulu, saopćeno je iz Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.