SRBIJA

Vidić: Cijeli sistem radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu fudbala

mam potrebu da kažem ono što mi je na srcu i podijelim svoje razmišljanje sa javnošću

G. Š.

Vidić: Sram vas bilo!

Foto: Arhiva


Legendarni srbijanski fudbaler Nemanja Vidić objavio je saopštenje za javnost u kojem je kritikovao Fudbalski savez Srbije. 

- Dosta više, piše u Vidićevom saopćenju koje prenosimo u cijelosti:

- Imam potrebu da kažem ono što mi je na srcu i podijelim svoje razmišljanje sa javnošću.

Ovaj sistem je destruktivan i kratkoročan. Troši fudbalske radnike, pravi fudbalere i trenere za kratku upotrebu, postavlja ljude na funkcije sa sumnjivim namjerama.

Cijeli sistem radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu fudbala. Dozvoljava ljudima, blago rečeno sa sumnjivim biografijama, da zarađuju ogroman novac. Sistem koji smjenjuje trenera koji se plasira na Svjetsko prvenstvo?!

Fudbaleri i treneri su osuđeni da sarađuju s takvim ljudima, jer su, nažalost, oni ti koji odlučuju o njiohovoj sudbini. Uče djecu da je za put do uspjeha bitno ko je tvoj menadžer, a ko trener, jer kvalitet nije mjerilo, ni fudbalski, a ni ljudski.

Takav način funkcionisanja kreće od mlađih kategorija. Dok igrač dođe u prvi tim on je naučio sve suprotno od onoga što bi trebalo da mu stvara emociju i poštovanje prema dresu koji nosi (sportski i timski duh, fer plej, da najbolji igra…) Tek kada se to bude promijenilo onda će svaki igrač da se bori da igra u takvoj reprezentaciji! Što kaže naš narod: “Kako siješ, tako i žanješ“.

Ovakav sistem traje već dugi niz godina. Kažu, uvijek su igrači i treneri krivi, što je i logično, ali ne što nisu dobri fudbaleri, već loši ljudi, neće da igraju za reprezentaciju. Nijedan trener/selektor nije valjao u posljednjih 20 godina, čak ni kada se plasira na Svjetsko prvenstvo! Ali njihov sistem je i dalje dobar!

Pa iz kog sistema je izašao taj kadar?

Sram vas bilo!

Javljaju se uvijek poslušnici koji kritikuju posljedicu, a ne uzrok problema i tako brane predsjednika i truli sistem od koga sami imaju koristi godinama, a ne pominju “uspjehe“ koje je postigao predsjednik Saveza (neregularnost prvenstva, nesportski odnosi Zvezde i Partizana, samim tim podjele u društvu, produbio nepovjerenje u srpski fudbal i sudijsku organizaciju, da ne pričam o “uspjesima reprezentacije“).

Sposobni ljudi kod nas u fudbalu su oni koji manipulišu sistemom i zakonom! Samo ih pitajte odakle im novac i kako su ga zaradili!

Dok se to ne promijeni – nema napretka!

Baš me interesuje koji će sljedeći stručnjak da se javi da brani takav sistem,“ napisao je Vidić.

Više o temi Nemanja Vidić

IGRA IZLAZI 9. OKTOBRA
Nemanja Vidić nova zvijezda igre FIFA 21
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na