RENDŽERS IGRA SJAJNO

Može li Džerard prekinuti dominaciju Seltika?

Povratak na staze stare slave

Džerard: Preporodio Rendžers. Agencije

Piše: A. Milišić

19.11.2020

Legendarni kapiten Liverpula i reprezentacije Engleske, Stiven Džerard (Steven Gerrard), po završetku karijere uplovio je u trenerske vode i preuzeo posrnulog škotskog giganta Glazgov Rendžersa koji je ove sezone na dobrom putu da prekine devetogodišnju dominaciju najljućeg rivala Seltika.

Džerard je, naprosto, preporodio Rendžers. Najprije je došao u situaciju da se ravnopravno nosi sa Seltikom, zatim da ga pobjeđuje, a na kraju i prestigne na tabeli.

Sezona iz snova

Sve je nekako krenulo uzbrdnom putanjom u decembru 2018. godine, kada je Rendžers slavio prvu pobjedu u Old Firm derbiju u eri nakon bankrota i selidbe kluba u četvrti rang škotskog fudbala. 

Šest godina navijači Rendžersa žudili su za pobjedom nad Seltikom, a tu radost ponovo su osjetili zahvaljujući Stivenu Džerardu, koji je nadmudrio svog učitelja Brendana Rodžersa (Rodgers) i nakon toga još tri puta trijumfirao u Old Firmu.

Posljednji od četiri Džerardova trijumfa protiv Seltika dogodio se ove jeseni na „Seltik parku“ gdje je Rendžers slavio sa 0:2 i rivala ostavio bez šuta na gol što je u prethodnim sezonama bilo nezamislivo.

Posrnuli gigant s „Ajbroksa“ dobio je elan da je prekid dominacije najljućeg rivala moguć već ove sezone, posebno zbog načina na koji ih do sada vodi Stiven Džerard. Da je Rendžers na putu oporavka, jasno je na osnovu sjajnih rezultata ove jeseni. 

Lideri su prvenstva Škotske s devet bodova više od Seltika koji, doduše, ima dvije utakmice manje i dijele prvo mjesto s Benfikom na tabeli Grupe D Evropske lige. U prvenstvu Škotske su neporaženi s 12 pobjeda i dva remija te impresivnom gol-razlikom 37:3.

Decenija čekanja

Povratak na staze stare slave. Tako se može opisati igra Rendžersa pod palicom Stivena Džerarda ove sezone. U 14. kolu škotskog Premijeršipa deklasirali su Hamilton s 8:0. Osam golova u mreži protivnika u prvenstvu navijači kluba s „Ajbroksa“ posljednji put su vidjeli još davne 1981. godine.

Posljednji put Rendžers je bio prvak Škotske 2011. godine i od tada je primat preuzeo Seltik koji je vezao devet uzastopnih šampionskih sezona.

Da li je nakon čitave decenije došlo vrijeme da plavi dio Glazgova slavi titulu šampiona Škotske? Za sada je teško prognozirati, ali Rendžersu sa Džerarom ide sjajno, neporaženi su i s lakoćom savladavaju sve prepreke.


Povratak na Enfild

U posljednjih nekoliko mjeseci dosta se govori i o sudbini Jirgena Klopa (Jurgen Klopp) na klupi Liverpula. Gotovo je izvjesno da će Nijemac ostati još tri i po godine na klupi "Redsa" koliko ga veže ugovor i neće produžiti saradnju. Rano je govoriti o tome, ali da Klop napusti Liverpul, jasno je da bi prvi kandidat za njegovog nasljednika bio upravo Stiven Džerard koji je uspješno ispekao zanat u Rendžersu.

Možda će Džerard dobiti ponudu nekog kluba iz Engleske premijer lige, možda će ostati u Rendžersu, ali jedno je sigurno - doći će dan kada će „Kop“ s oduševljenjem dočekati svog idola i ponovo ga zdušno bodriti u pohodu na nove trofeje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.