STRUČNJACI

Mehmed Baždarević za "Avaz": Očekivao sam više, žao mi je moje države

Mislim da smo bili nadomak cilja, nikada nam nije bilo lakše otići na jedno veliko takmičenje, kaže nekadašnji selektor naše reprezentacije

Baždarević: Ne bih sad nešto pametovao. AGENCIJE

Piše: G. Š.

20.11.2020

Nekadašnji selektor naše reprezentacije Mehmed Baždarević očekivao je bolje rezultate reprezentacije BiH u 2020. godini koja je na terenu bila najlošija u historiji bh. fudbala.

Teška vremena

Ne bih sad nešto pametovao, jer znam da je teško svim ljubiteljima fudbala u BiH. Vremena su jako, jako teška, ne samo za fudbal, nego i za živjeti uopšte - ističe Baždarević na početku razgovora za "Dnevni avaz", te dodaje:

- Ne, ne bih previše komentara tipa šta bih učinio ili šta ne bi? Kada sam je bio selektor, znam šta sam i kako radio, te šta sam želio. I dalje znam šta treba raditi, ali sada da dajem neke ocjene, kritike... nema potrebe. Jednostavno, žao mi je ljudi koji su, vjerovatno, željeli najbolje. Žao mi je zbog moje države i fudbala u njoj. Naravno, i igrača... S druge strane, nisam ni dovoljno upoznat sa svim što se dešavalo u i oko tima.

Ipak, našoj reprezentaciji nije mjesto u četvrtom šeširu za žrijeb kvalifikacija Svjetskog prvenstva 2022... 

- Nažalost, i ja sam očekivao više, ali šta sad? Bože moj, treba to shvatiti onako kako jeste i što je jako bitno, neophodno je pametno analizirati sve. I znati šta se desilo, ustvari zašto nismo napravili bolje rezultate, te pokušati uraditi sve kako se nikada više ne bi pravile iste greške. Ponavlja, ne bih sada ni davao savjete, ni kritikovao. To su ozbiljne stvari za koje treba puno i vremene i prostora. Znam samo šta sam radio kao selektor, šta sam želio i šta bih radio. Ali, Bože moj.

Ima li naš državni tim igrački kadar za bolje rezultate od ovogodišnjih? 

- Sigurno, ali bilo je i povrijeđenih, zaraženih... Poznajem dobro sve naše igrače, ali ne znam detalje, ne znam šta se sve dešavalo unutra za neku detaljniju ocjenu. A za neku ozbiljniju analizu moraš znati sve detalje... Također, prethodne utakmice sam pratio samo kao navijač i želio samo da idemo dalje, da pobjeđujemo, da daju više, jer mislim da su to objektivno mogli. Nisu uspjeli i sada za kratko vrijeme treba dobra analiza i vidjeti ko šta treba raditi.

Veliko takmičenje

Razočarenje u BiH je veliko...

- Kod nas je razočarenje uvijek veće, nego što bi trebalo biti. To smo ponovili već sto puta. A sad, da li smo previše očekivali, ili nismo. Mislim da smo bili nadomak cilja, nikada nam nije bilo lakše da odemo na jedno veliko takmičenje, odnosno Euro.

Mi sigurno nismo na nivou Italije, Nizozemske, ali smo morali napraviti više protiv Sjeverne Irske.

- Iz ovog ugla gledajući, svaku utakmicu smo morali više. I prije smo igrali protiv tih vrhunskih selekcija... Ali ne mogu ni kritikovati, ni analizirati sve to jer nemam dovoljno argumenata. I ja sam došao za selektora kada je bila jako teška situacija, morali smo pobijediti pet od šest utakmica... Ponavljam, znam šta bih radio da sam selektor.


Veliki pad

Reprezentacija BiH je pred žrijeb kvalifikacija za Euro 2016 bila u prvom šeširu, a sada je u četvrtom. To je ipak velik pad u relativno kratkom roku, bez obzira na smjenu generacija.

- Sigurno da je velik pad. Ta naša reprezentacija sigurno vrijedi više. Zbog toga sada treba biti dovoljno pametan. Također, važno je znati i šta se desilo i dobro sve analizirati, jednostavno da ne bi ponovo napravili istu grešku. Ako smo ih pravili - rekao je Baždarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.