REVOLUCIJA

FIFA uvodi novo pravilo, fudbalerke će imati plaćeno porodiljsko odsustvo

Primat će dvije trećine plaće

Ženski fudbal: Ključne mjere. Twitter

N. D.

20.11.2020

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) podržala je predložene reforme za zaštitu nogometašica i trenera. Reforme su razvijene u uskoj saradnji sa svim dijelovima krovne nogometne organizacije i uspostavit će barem minimalne standarde, posebno u pogledu majčinstva, objavila je FIFA, prenosi "Gol.hr".

- Nakon nedavnog fenomenalnog rasta i neviđenog uspjeha Svjetskog prvenstva u Francuskoj, ženski nogomet ulazi u sljedeću fazu razvoja. Iz toga slijedi da također, moramo usvojiti regulatorni okvir koji je primjeren i prilagođen potrebama ženskog nogometa, rekao je predsjednik FIFA-e Đani Infantino (Gianni).

Među reformama su neke ključne mjere, poput obaveznog porodiljskog dopusta od 14 sedmica, tokom kojeg će nogometašice primiti finansijsku naknadu u iznosu od dvije trećine svoje plaće prema trenutnom ugovoru.  Između ostalog, nakon povratka na posao, klubovi moraju ponovno angažirati igračice i pružiti odgovarajuću medicinsku i fizičku podršku. 

Niti jedna igračica ne smije biti u nepovoljnom položaju zbog trudnoće, a reforme će također pružiti veću zaštitu pri zapošljavanju žena u nogometu, naglasili su u FIFA-i.

Inače, uspostavljena su i nova pravila koja sada postavljaju minimalne standarde za trenerske ugovore i pružaju veću jasnoću o sadržaju ugovora o radu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.