STAVOVI

Petković za "Avaz": Moraju se preispitati svi, od igrača do zadnjeg čovjeka u Savezu

Nije kriv sad Bajević, najlakše je sad sve svaliti na trenera

Vladimir Petković. Arhiv

Piše: G. Šumar

21.11.2020

Evropska fudbalska federacija (UEFA) još nije registrirala utakmicu posljednjeg, 6. kola Lige nacija – grupa A, između Švicarske i Ukrajine, koji se trebao igrati u utorak u Luzernu. Susret je odgođen jer su lokalne zdravstvene vlasti čitavu gostujuću delegaciju smjestile u samoizolaciju zbog velikog broja zaraženih koronavirusom... Ukrajinski i Fudbalski savez Švicarske bili su spremni odigrati utakmicu, ali stigla je zabrana.



Odluka UEFA-e

Kolo prije kraja grupe 4, Ukrajina je bila treća sa šest, a Švicarska posljednja, četvrta s tri boda, tako da su trebali igrati za ostanak u Ligi A.

- Ukrajinci se sada nešto žale, ali prvo su imali pet zaraženih, pa onda tri, pa jedan slučaj. Sve je to krenulo od njihovog gostovanja u Njemačkoj – u razgovoru za „Dnevni avaz“ rekao je selektor reprezentacije Švicarske Vladimir Petković.

UEFA je utakmicu Rumunija – Norveška, koja, također, nije odigrana zbog problema s koronavirusom, registrirala 3:0...

- Šteta, mi smo bili spremni, htjeli smo igrati, dali smo im mogućnost da se utakmica odigra i u srijedu, ali oni nisu uspjeli dovesti ekipu. Iz svojih razloga, jer su imali dovoljno vremena. Njihova U-21 selekcija je noć prije igrala u Ukrajini.

Mladi reprezentativci Ukrajine su mogli popuniti tim, kao što je to bio slučaj s našom reprezentacijom pred duel s Italijom...

- Da... Najviše bih volio da se sve riješilo sportski, ali to u ovom trenutku nije moguće. Nije dobro produžavati rokove, ni za jedno ni za drugo, tako da se treba donijeti odluka. Ukrajinci su nešto predlagali da se igra ili u martu, pred start kvalifikacija ako budemo u grupi sa po pet ekipa, ili pred Evropsko prvenstvo. Ali jedna takva utakmica pred Euro ti može uništiti kompletne pripreme, mentalno. A nama je ta utakmica sada dolazila poslije pozitivnog rezultata protiv Španije (1:1 – op.a.), dobre igre.



Krah "Zmajeva"

Jeste li gledali posljednje utakmice reprezentacije BiH?

- Naravno...

Ovdje je „raspad sistema“?

- Pratim sve... Ali, sami su krivi. Na ovom nivou – u grupi A, ne može se improvizirati. Moraš imati linije, dogovorene i određene.

A selektor Dušan Bajević je svaku utakmicu mijenjao tim, eksperimentirao...

- Svi su znali da on ne bi trebao ostati dalje. Nije kriv sad Bajević. Najlakše je sad sve svaliti na trenera.  

Tako to obično bude u fudbalu.

- Znam, ali... A koliko ima drugih koji su i van ove grupe što je igrala, što su isto krivi. U ovakvim situacijama niko te ne može izvući, svako se mora preispitati. Svi se moraju pogledati u ogledalo i tek onda zajednički stvoriti neki preduvjet da se može dobro raditi.

Reprezentacija BiH ponovo kreće od „nule“, odnosno iz četvrtog šešira, a ne tako davno smo bili u prvom.  

- Svi, od igrača, do zadnjeg ko radi u Savezu, svi se moraju preispitati. Razumljivo je da je nakon ispadanja od Sjeverne Irske došlo do pada. Ali se nije smjelo izgubiti od Iraca.

Taj poraz još boli, jer mi nismo u nivou jedne Italije, Nizozemske...

- Da, pogotovo način na koji si ispao. Treba se dobro analizirati sve i gledati kako se može šta popraviti, kako bi sutra bili bolji. A pucati ne treba ni prema kome, nego donijeti najbolja rješenja i stajati iza toga. Svi moraju stajati iza svake odluke.


Izbor selektora

- Čitam u „Avazu“ da bi novi selektor trebao biti Marko Simone... Inače, prilikom izbora selektora treba se dobro voditi računa o kakvom se treneru radi, te koliko ima iskustva. Jer, svi treneri reprezentacija u A grupi imaju neko iskustvo. Ne treba se zalijetati, kaže Petković te dodaje:

- Znam sve, ali još više se treba gledati na struku, na kvalitet. A zaboraviti političke igre i ključeve. Reprezentaciji BiH treba najbolji trener koji ti može donijeti rezultat. Jer onaj ko ti donese plasman, donese ti i novac i sve. Onda se lakše i razvijati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.