LIGA PRVAKA

Pirlo prekinuo tradiciju dugu 123 godine

Osim pobjede Juventusa treba izdvojiti i jedan zanimljiv podatak koji će ostati zapisan u historiju kluba, a to je da je italijanski prvak po prvi puta nakon 123 godine igrao bez italijanskog defanzivca i golmana u startnoj postavi

Sa sinoćnje utakmice u Torinu. AFP

G. Š.

25.11.2020

U Juventusu se to nije dogodilo 4.371 utakmicu! Trener "Stare dame" iz Torina Andrea Pirlo jednim je potezom prekinuo tradiciju dugu 123 godine. 

Osim pobjede Juventusa treba izdvojiti i jedan zanimljiv podatak koji će ostati zapisan u historiju kluba, a to je da je italijanski prvak po prvi puta nakon 123 godine igrao bez italijanskog defanzivca i golmana u startnoj  postavi.


S obzirom na to da su Leonardo Bonući (Bonuči) i Đorđo Kjelini (Giorgio Chiellini) bili povrijeđeni, trener  Pirlo počeo utakmicu sa Huanom Kuadradom(Juan Cuadradom), Danilom, Matijasom de Lihtom (Matthijs de Ligt) i Aleksom Sandrom (Alex), dok je mrežu čuvao Vojćeh Ščesni (Wojciech Szczęsny).

Iako nije branio u posljednjoj utakmici protiv Kaljarija, ovog puta bio je u početnom sastavu, s obzirom na to da nije bilo povrijeđenog Đanluiđija Bufona (Gianluigi Buffon). U 4.371 utakmici koliko je Juve odigrao od svog osnivanja u odbrani ili na golu je bio barem jedan italijanski fudbaler.


Inače, mađarski prvak Ferencvaroš je u Torinu do sudijske nadoknade držao remi, no ipak nije izdržao i Juve je slavio sa 2:1 i tako izborio plasman među 16 najboljih ekipa Lige prvaka. Ferencvaroš je poveo u 19. minuti golom Mirta Uzunija (Myrt) koji se odlično snašao nakon brze kontre. Radost Mađara trajala je 15 minuta, a potom je izjednačio Kristijano Ronaldo (Cristiano). Kada se već činilo kako će susret završiti bez pobjednika, Alvaro Morata je u drugoj minuti nadoknade donio pobjedu "Staroj dami'

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.