LEGENDARNI NOGOMETAŠ

Maradonin posljednji intervju: Da nisam bio zavisnik, mogao sam više igrati

Fudbal mi je pružio sve što imam, više nego što sam ikad zamišljao

L. M.

Diego Maradona

Foto: Arhiv


Diego Maradona nedavno je imao svoj posljednji intervju sa novinarima Klarina koji je vodio povodom svog 60. rođendana (30. oktobar) .

Jedan od najboljih fudbalera svijeta svih vremena umro je u srijedu od srčanog udara, samo tri nedjelje nakon što je proslavio rođendan.

- Fudbal mi je pružio sve što imam, više nego što sam ikad zamišljao. A da nisam imao tu zavisnost, mogao sam puno više da igram - kazao je Maradona.

On je bio izolovan u svom domu u Brandsenu, ali je pristao da odgovor na pitanja koja su mu novinari "Klarin-a" poslali putem svog portparola.

Komentirao je svoju popularnost, govorio o ljubavi koju argentinski sportisti pokazuju prema svojoj zemlji, problemima s pandemijom koronavirusa te Mesijevoj sudbini u Barceloni.

- Biću vječno zahvalan ljudima na ljubavi koju mi pokazuju. Iznenađuju me svaki dan, ono što sam doživio po povratku u argentinski fudbal nikada neću zaboraviti. Ponekad se pitam hoće li me ljudi i dalje voljeti, hoće li se i dalje osjećati isto - kazao je Maradona

  • Diego MAradona

    Diego MAradona

    Foto: Arhiv


On je dodao da argentinski sportisti rano odlaze u inozemstvo i domovina im nedostaje.

- Zato kada te pozovu iz reprezentacije, dolaziš ako treba i plivajući. Jer to znači ponovno braniti zastavu i to nas čini drugačijima. Kad vidim lice argentinskog sportiste koji pobjeđuje, to me oduševi -istakao je Maradona.

On se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa koja je u toku.

- Ovo je najgora stvar koja nam se mogla dogoditi, nikad nisam vidio nešto slično. Moja je želja da ova pandemija što prije prođe i da moja Argentina krene naprijed. Jako me rastužuje kad vidim djecu koja nemaju dovoljno da jedu, znam kako je biti gladan, znam kakav je osjećaj kada ne jedeš nekoliko dana, a to se u mojoj zemlji ne smije dogoditi - rekao je legendarni fudbaler.

Naravno nezaobilazno pitanje je Lionel Mesi (Messi) i njegov slučaj sa Barcelonom.

- Znao sam da će ovo loše završiti i mislio sam da Leo odlazi. I meni se to dogodilo. Barcelona nije lagan klub i on je tamo već dugi niz godina i prema njemu nisu postupali kako je zaslužio. Dao im je sve, odveo ih je na vrh i jednog dana je htio promijeniti sredinu, ali rekli su ne.

Maradona je početkom novembra završio u bolnici, a zbog krvarenja u mozgu hitno je operiran. Međutim, u bolnici su mu dijagnostikovani i znakovi apstinencijalne krize zbog čega je i prebačen u dobro čuvanu ekskluzivnu kliniku za odvikavanje u okolini Buenos Ajresa.

Prije desetak dana je oporavak nastavio kod kuće, međutim u srijedu je umro od srčanog udara.

Više o temi Diego Maradona

1960. - 2020.
Otkrivene posljednje Maradonine riječi
NA VRH

Podijeli članak na