LEGENDARNI NOGOMETAŠ

Maradonin posljednji intervju: Da nisam bio zavisnik, mogao sam više igrati

Fudbal mi je pružio sve što imam, više nego što sam ikad zamišljao

Diego Maradona. Arhiv

L. M.

26.11.2020

Diego Maradona nedavno je imao svoj posljednji intervju sa novinarima Klarina koji je vodio povodom svog 60. rođendana (30. oktobar) .

Jedan od najboljih fudbalera svijeta svih vremena umro je u srijedu od srčanog udara, samo tri nedjelje nakon što je proslavio rođendan.

- Fudbal mi je pružio sve što imam, više nego što sam ikad zamišljao. A da nisam imao tu zavisnost, mogao sam puno više da igram - kazao je Maradona.

On je bio izolovan u svom domu u Brandsenu, ali je pristao da odgovor na pitanja koja su mu novinari "Klarin-a" poslali putem svog portparola.

Komentirao je svoju popularnost, govorio o ljubavi koju argentinski sportisti pokazuju prema svojoj zemlji, problemima s pandemijom koronavirusa te Mesijevoj sudbini u Barceloni.

- Biću vječno zahvalan ljudima na ljubavi koju mi pokazuju. Iznenađuju me svaki dan, ono što sam doživio po povratku u argentinski fudbal nikada neću zaboraviti. Ponekad se pitam hoće li me ljudi i dalje voljeti, hoće li se i dalje osjećati isto - kazao je Maradona


Diego MAradona. Arhiv

On je dodao da argentinski sportisti rano odlaze u inozemstvo i domovina im nedostaje.

- Zato kada te pozovu iz reprezentacije, dolaziš ako treba i plivajući. Jer to znači ponovno braniti zastavu i to nas čini drugačijima. Kad vidim lice argentinskog sportiste koji pobjeđuje, to me oduševi -istakao je Maradona.

On se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa koja je u toku.

- Ovo je najgora stvar koja nam se mogla dogoditi, nikad nisam vidio nešto slično. Moja je želja da ova pandemija što prije prođe i da moja Argentina krene naprijed. Jako me rastužuje kad vidim djecu koja nemaju dovoljno da jedu, znam kako je biti gladan, znam kakav je osjećaj kada ne jedeš nekoliko dana, a to se u mojoj zemlji ne smije dogoditi - rekao je legendarni fudbaler.

Naravno nezaobilazno pitanje je Lionel Mesi (Messi) i njegov slučaj sa Barcelonom.

- Znao sam da će ovo loše završiti i mislio sam da Leo odlazi. I meni se to dogodilo. Barcelona nije lagan klub i on je tamo već dugi niz godina i prema njemu nisu postupali kako je zaslužio. Dao im je sve, odveo ih je na vrh i jednog dana je htio promijeniti sredinu, ali rekli su ne.

Maradona je početkom novembra završio u bolnici, a zbog krvarenja u mozgu hitno je operiran. Međutim, u bolnici su mu dijagnostikovani i znakovi apstinencijalne krize zbog čega je i prebačen u dobro čuvanu ekskluzivnu kliniku za odvikavanje u okolini Buenos Ajresa.

Prije desetak dana je oporavak nastavio kod kuće, međutim u srijedu je umro od srčanog udara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.