GORAK UKUS

Golman kojem je Maradona zabio rukom: Nije pokazivao previše sportskog duha

Šilton se prisjetio čuvene utakmice

Čuvena Maradonina "Božja ruka". ARHIV

A. V.

26.11.2020

Legendarni engleski golman Piter Šilton (Peter Shilton) istakao je kako je Dijego Maradona (Diego) bio jedan od najboljih nogometaša svih vremena, ali i da je njegov pogodak rukom na Svjetskom prvenstvu 1986. ostavio "gorak okus" mnogim igračima iz tadašnje engleske reprezentacije. 

Argentina je u četvrtfinalu SP-a 1986. pobijedila Englesku s 2:1, a oba gola zabio je argentinski majstor. Upravo su golovi koje je zabio Englezima možda i najviše obilježili njegovu karijeru.

Prvi im je zabio lijevom rukom, "božjom rukom", kako je to sam kazao nakon utakmice. Maradona je za vodstvo 1:0 "nadskočio" golmana Petera Shiltona i podignutom rukom iznad glave zabio pogodak. Tuniški sudac Ali Bin Naser (Nasser) je bez razmišljanja pokazao rukom na centar. Englezi su se bunili, ali pomoći nije bilo.

Četiri minute kasnije Maradona je postigao jedan od najljepših pogodaka svih vremena. Uzeo je loptu na svojoj polovici, a onda je nanizao četiri protivnička nogometaša i golmana. Nevjerojatan gol, kasnije je proglašen golom stoljeća. Geri Lineker (Gary) je u samoj završnici uspio smanjiti rezultat, a Argentina je nakon toga otišla do svog drugog naslova prvaka svijeta.

Šilton, koji je tada branio, rekao je kako je i dalje tužan zbog gola rukom, ali i da bi ipak sada trebalo slaviti Maradoninu veličinu.

- Bio je jedan od najboljih igrača svih vremena, sam je osvojio svjetsko prvenstvo za Argentinu. Mi, ja i pojedini suigrači iz reprezentacije, zamjerali smo mu što nije pokazivao previše sportskog duha. U redu, varaš ili pogriješiš, podigneš ruke i kreneš dalje, ali mislim da takva filozofija u nekim zemljama nije bila kao naša - rekao je Šilton u razgovoru za Sky Sport, prenosi Hina.

- Uvijek postoji onaj mali, gorak okus, ali to je sada nestalo. Umro je i trebali bi slaviti njegovu veličinu - dodao je Šilton koji je na golu "Gordog Albiona" sakupio 125 nastupa.

Bivši golma Lester sitija, Stouk sitija, Vest Hem junajteda i drugih engleskih klubova prisjetio se trenutka iz 51. minute.

- Znao sam da ću stići do lopte, mislim da je Maradona u jednom razgovoru rekao da je igrao rukom jer je znao da je neće moći zahvatiti glavom. Iskoristio je priliku, lopta je završila u mreži, a onda je otrčao slaviti. Gledali smo i čekali da se sudac oglasi, naravno, ostalo je historija.

Dodao je kako je Maradona bio lukav, jer je dok je igrao rukom, istovremeno zamahnuo i glavom.

- Imao je vrlo brz nogometni mozak i znao je šta radi. Nisam očekivao da će otići kod suca i reći da je igrao rukom, ali poslije utakmice, kada je pričao o božjoj ruci, nije se ispričao i kazao kako se izvukao. To je bilo nesportski. To je utrljalo sol u rane engleske reprezentacije - naveo je Šilton.

Maradona je u srijedu umro od akutnog edema pluća, a ne od srčanog udara kako se prvobitno smatralo.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.