SJEĆANJA

Šuker o svom bivšem saigraču: Maradona je najveći svih vremena

Rekao je: “Davore, ne želim da se krećeš prema krilu, samo spusti glavu i trči ka suparničkom golu. Lopta će ti uvijek doći, a ti je onda spremi u mrežu

Šuker i Maradona. Arhiva

G. Š./SN

27.11.2020

Predsjednik Nogometnog saveza Hrvatske Davor Šuker i pokojni Dijego Maradona (Diego) izgradili su odličan odnos tokom igračkih dana u Sevilji. Šuker ga je, dok su dijelili svlačionicu, prvo gledao kao ikonu, a kasnije su postali prijatelji... 


U Sevilji 1992. godine Maradona se želio vratiti nogometu nakon 15 mjeseci suspenzije uslijed pozitivnog nalaza na doping kontroli 1991. kad je nosio dres Napolija. Doček Maradone je bio veličanstven! Diegova karizma je bila nenadmašna.


Maradona i Šuker, koji je za taj klub igrao od 1991. godine, tako su postali tandem kojeg su bile pune novine. Funkcionirali su dobro, ali nisu postigli očekivani rezultat. Sevilja je završila prvenstvo na sedmom mjestu. Dijego je ostao velemajstor, međutim nije to više bio Maradona iz najboljih dana. Ovisnost o kokainu postala je javna stvar, a zaredali su i drugi problemi.

- Dugo nisam igrao nogomet i više nisam najbolji na svijetu, ali i dalje imam iste snove kao što sam ih imao kao petnaestgodišnjak - kazao je Maradona na predstavljanju oduševljenim fanovima.

Već u prvoj utakmici veza Maradona - Šuker je proradila. Mali Zeleni pogodio je iz slobodnog udarca stativu, a potom asistirao Hrvatu za gol. Suparnik je bio Bajern. U Sevillj je tada igrao i Dijego Simeone (Diego), bila je to zanimljiva ekipa. Međutim, imali su oscilacija i izostao je bolji domet. Maradona je u 26 nastupa dao pet pogodaka. Šuker je stigao do 15, od toga 13 u Primeri.

- Dijega Maradonu sam kao dječak gledao na televiziji, a sada s njime doručkujem, treniram i igram u istoj ekipi. To je nevjerojatno - rekao je tada Šuker te opisao:


- Jednog dana Dijego je kasnio na trening, a onda stigao svojim Ferrarijem. U ekipi je bilo odlično raspoloženje, bili smo klapa. Kad smo ga vidjeli prekinuli smo trening i potrčali prema njegovom autu te se počeli bacati po njemu.

Šuker je španjolskim novinarima objasnio kako su “kliknuli“.


- Molio sam se da mi se Dijego obrati u svlačionici, da me nešto pita ili sugerira. I onda me jedan dan dozvao. Bio je prilično jasan. Rekao je: “Davore, ne želim da se krećeš prema krilu, samo spusti glavu i trči ka suparničkom golu. Lopta će ti uvijek doći, a ti je onda spremi u mrežu. I stvarno je bilo tako. Pogledajte moje golove za Sevilju, većina ih je postignuta na isti način.

Jedan od razloga zašto nisu napravili više je i Maradonin eksplozivan karakter. Koliko god velik kao igrač, bio je i tašt, pomalo lud kad bi izgubio kontrolu... Kao što je u sukobu otišao iz Barcelone, slično se ponovilo u Sevilji. 


- Maradona je najveći svih vremena - uvijek tvrdi Šuker, prenose SN.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.