ARGENTINA

Jedni najavljuju borbu za Maradonine milione, drugi tvrde da je potrošio sve: Impresivan popis imovine

Po specijaliziranoj web-stranici "Celebrity Net Worth", Maradonina ukupna zarada u karijeri je negdje oko 500 miliona dolara

Maradona: Uskoro ostavinska rasprava. Arhiva

G. Š./SN

28.11.2020

Odmah nakon smrti jednog od najvećih nogometaša svih vremena dobar dio sportske javnosti zaprepastila je informacija koju su plasirali britanski mediji o tome kako je Dijegu Armandu Maradoni (Diego) ostalo još "svega 75 hiljada dolara" od cjelokupnog bogatstva stečenog u posljednjih četvrdesetak godina i grandiozne karijere.

Potpuno drugačija verzija, međutim, stiže s juga Amerike. Argentinski mediji već se treći dan bave svime onime što na bilo koji način ima veze s njihovim nacionalnim zaštitnim znakom. Nema iz kojeg se ugla ne piše o njemu, božanstvu koje je drugo ime za nogomet, a jedan od najnovijih je - kome će pripasti svo bogatstvo koje je "čovjek s brojem 10" za života stekao.

Imao je puno žena, ali i samo jednu zakonitu, Klaudiju Vilafane (Claudija Villafane). Oni su se i službeno razveli, pa bi i bivšoj gospođi Maradona moglo pasti na pamet prisustvovati pokojoj ostavinskoj raspravi...

Iako je Maradonina želja, po izjavi iz novembra prošle godine bila jasna, a ona glasi: 


- Nikome ništa neću ostaviti, sve do zadnjeg centa donirati ću u dobrotvorne svrhe.


To se ipak neće dogoditi.


Argentinski portal "Clarin" piše o tome kako će njegov prijatelj i advokat Matijas Morla (Matias) voditi težak i stresan proces nasljeđivanja za kojeg će biti mnogo zainteresiranih strana. Na početku, nitko ne zna koja je prava vrijednost svega što je Maradona posjedovao. Ne manje važna stvar je ta da je Maradona za svoj 60. rođendan, dakle prije mjesec, želio na jednom mjestu vidjeti svu svoju djecu, po prvi puta u životu. No, to mu nije pošlo za rukom, jer se nisu svi pojavili.


Maradona. SN

Po specijaliziranoj web-stranici "Celebrity Net Worth", Maradonina ukupna zarada u karijeri je negdje oko 500 miliona dolara. Naravno, tu nema podatka o tome koliki je dio toga potrošen na razne ovisnosti i život najvećeg nogometnog boema u historiji. Sredinom osamdesetih bio je najplaćeniji sportista na svijetu, a imao je i ekskluzivne sponzorske ugovore s "Coca Colom", "Hublotom" i "Pumom". Od svega toga, tvrdi "Clarin", ostalo je 75 do 100 miliona dolara. Tu spadaju sve vrijednosti koje je posjedovao, od gotovog novca preko pet kuća u Buenos Airesu i predgrađu istog grada, nekoliko luksuznih automobila i tako dalje.

"Clarin" tako donosi impresivan popis imovine:

- pet praznih kuća u Buenos Airesu (kvartovi Segurola, Puerto Madero, dvije u Nordelti i ona u Bella Visti u kojoj je živio s Rosio Olivom (Rocio) do zadnjeg preseljenja)


- dvije njegove nekretnine u Buenos Airesu koje je iznajmljivao

- četiri luksuzna automobila, među kojima su Rolls-Royce Ghost, BMW i8 i Hunta Overcomer

- poveća količina nakita u kojoj se ističe dijamantni prsten od 300 hiljada eura

- ugovori: Trenerski s Gimnasia La Platom, sponzorski sa EA Sportsom i Konamijem oko lika u video-igricama, sponzorski s Pumom, sponzorski s video-igrom PES oko ekskluzivnog korištenja njegova imena i lika

- nogometne škole u Kini, milionski sklopljeni poslovi u Venezueli na izgradnji hotela, poslovi na Kubi i u Italiji .


Argentinski dnevnik piše kako bi se bogatstvo trebalo podijeliti na njegovo petero djece... Ipak, Maradona još ima šestero nepriznate djece, četvero na Kubi i dvoje u La Plati, u Argentini.

Tek treba vidjeti zapravo, kako će se rasplesti situacija s njegovom bivšom ženom koja je Maradonu svojedobno pokušala optužiti za porezne prevare i razne druge malverzacijske aktivnosti nakon njihove rastave, prenose SN.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.