NOVI DETALJI

Bivša Maradonina supruga: Da ste vidjeli gdje je Dijego umro i vi biste umrli

Ko je kriv za smrt i da li su ljekari odradili svoj dio posla?

L. M.

Maradona

Foto: Arhiv


Državno tužilaštvo u Argentini je pokrenulo istragu i dalo je naredbu da se pretraži kuća Maradoninog ličnog ljekara, izvijestio je ured lokalnog tužioca.

Nalog za pretresom zatražili su tužioci iz bogatog predgrađa Buenos Airesa, San Isidra, a u nedjelju ga je potpisao lokalni sudija.

- Nastavili smo s istragom i prikupljanjem dokaza. Nastavljamo uzimati izjave od brojnih osoba, među kojima su i članovi rodbine preminulog. Nakon prikupljenih podataka i dokaza, lokalno tužilaštvo smatralo je potrebnim obaviti pretres kuće i ordinacije ljekara Leopolda Lukea (Luque) - stoji u saopćenju tužilaštva.

Leopold Luke, glavni doktor Maradoninog ljekarskog tima, nalazi se pod istragom zbog mogućeg ubistva iz nehata. Policija mu je upala u kuću i kliniku, te će u narednim danima utvrditi sve okolnosti Maradonine smrti. 

Istraga je pokrenuta nakon što su Maradonine kćerke dovele u pitanje lijekove koji su prepisani njihovom ocu. Maradonin advokat zatražio je hitno postupanje kako bi se utvrdilo jesu li doktori napravili sve što su mogli.

Također, argentinski mediji pišu kako je Leopold Luke, par dana prije smrti, a samo nekoliko dana nakon ozbiljne operacije Maradone, otišao na veslanje sa slavnim nogometašem, umjesto da se brinuo za njega. 

Luke i njegovom timu prijeti optužba za nemar pri skrbi o pacijentu te potencijalna optužba za ubistvo iz nehata.

  • Maradona i Klaudia

    Maradona i Klaudia

    Foto: Arhiv


Dodatnu tajnovitost svemu dala je i medicinska sestra koja je u subotu priznala da je lagala te da ga nije obišla i provjerila ujutro na dan smrti. Zbog toga se sumnja da je Maradona bio bez ikakvog ljekarskog nadzora punih 12 sati uoči svoje smrti.

Osim svega navedenog, postavljaju se pitanja i zašto uz Maradonu nije bio specijalistički tim 24 sata dnevno, zašto u kući nije postojao defibrilator, te je li Maradona uopće službeno otpušten iz klinike u kojoj je operirao mozak.

I dok traje istraga, argentinski mediji danas su objavili nove mučne informacije o posljednjim danima velikog Maradone. Talijanska La Repubblica je prenijela neke od njih.

- Nadzor je ovdje ključna riječ jer se čini da su sestre koje su mu dodijeljene učinile premalo da bi pomogle Maradoni. U kući nije imao ni pristojan WC tako da je morao upotrebljavati hemijski - citira La Repubblica.

- Da ste vidjeli gdje je Dijego umro i vi biste umrli - izjavila je Maradonina bivša supruga Klaudia Vilafane (Claudia Villafane).

Više o:

Maradona Ljekari
NA VRH

Podijeli članak na