REPREZENTACIJA

Misimović i Spahić vraćaju legende u Savez

Dva naša nekadašanja asa predlažu novog selektora

Zvjezdan Misimović i Emir Spahić. ARHIV

Piše: G. Š.

2.12.2020

Naša fudbalska reprezentacija bi do kraja ove godine trebala dobiti novog selektora, nakon što je istekao mandat Dušanu Bajeviću. Tim povodom formirana je Stručna komisija u koju su imenovani Zvjezdan Misimović i Emir Spahić.

Radna grupa

Dva naša nekadašnja asa tako će imati priliku da Izvršnom odboru NSBiH predlože ime za novog selektora. Prvobitno je bilo planirano da to uradi u Komisiji za izbor selektora koju odlukom Izvršnog odbora NSBiH čine Elvedin Begić, Vico Zeljković, Ivan Beus, Irfan Durić i Milorad Sofrenić, ali došlo je do promjene.

Naime, na prvom sastanku oni su jednoglasno odlučili da Spahić i Misimović predlože ime novog selektora.

- Izvršni odbor je donio odluku da radna grupa napravi plan, što je i učinjeno na prvom sastanku. Donijeti su ciljevi, kriteriji i uvjeti za selektora, te zaduženi Misimović i Spahić, kao tehnički dio tima, da naprave spisak potencijalnih kandidata koji ispunjavaju kriterije, a onda i obave razgovore s njima, javlja naš izvor iz Komisije za izbor selektora.

Bajevićev nasljednik bi prvi put trebao imati odriješene ruke da sam izabere svoje asistente, odnosno stručni štab, a dobit će i ugovor na četiri godine. Plasman na Svjetsko prvenstvo u Katar neće biti imperativ, nego pravljenje ekipe i odlazak na Euro 2024. godine.

- Prvi sastanak radne grupe s Misimovićem i Spahićem bit će održan do kraja sedmice, još nije preciziran tačan datum. Na njemu će biti utvrđena dinamika i način izbora. Kad Misimović i Spahić obave svoj zadatak, trebaju dati svoj prijedlog – ime ili imena kandidata, otkriva naš izvor iz kuće bh. fudbala.

Više kandidata

Misimović je, podsjetimo, istu zadaću imao i sa Seadom Kajtazom i Dušanom Bajevićem kada je predložen i od strane fudbalske vlade za selektora izabran Robert Prosinečki.

- Tek kada Misimović i Spahić dostave prijedlog(e) na tu temu će razgovarati Izvršni odbor, ništa prije toga. Za sada još nema nijedan zvanični prijedlog za novog selektora, ali će – koliko ja znam, sigurno biti više kandidata.

Inače, ovo je za njih dvojicu prilika da u prvi plan izbace nekadašnje igrače naše reprezentacije i da im daju priliku. Hoće li to uraditi, vidjet ćemo, i ako neće, čut ćemo razlog - saznajemo od našeg izvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.