SELEKTORSKA KRIŽALJKA

Legende bh. fudbala odgovaraju: Treba li nam selektor stranac

Mi smo se već navikli da nema ništa bez stranaca, rekao je Fazlagić. Osim, Musemić ili Marinović, izbor su Muzurovića

Problem bh. reprezentativnog fudbala nije samo do selektora. Arhiva

Piše: Goran ŠUMAR

7.12.2020

U razgovoru sa legendama našeg fudbala, Mirsadom Fazlagićem, Fuadom Muzurovićem i Refikom Šabanadžovićem, pokušali smo naći odgovor na vječito fudbalsko pitanje – treba li nam trener, odnosno, selektor stranac.


Mijenjanje navika

- Mi smo se već navikli da nema ništa bez stranaca, da ništa bez njih ne možemo, sarkastično konstatuje Fazlagić i dodaje: 

- Mi smo jedina država u kojoj je zadnjih pet selektora dovodilo i pomoćnike iz inostranstva, ili strance ili naše trenere iz dijaspore. Prema tome, neumjesno bi bilo sada to mijenjati, kada smo se već navikli na strance i naše ljude koji su vani. Kao da je tamo sva pamet, a sve što je ovdje, manje-više, nema znanje i umijeće. Fazlagić napominje da nije govorio o jednom kandidatu Ivajlu Petevu, nego praksi koja je bila do sada.

- Robert Prosinečki je doveo dva pomoćnika za koje ne znaš ni odakle su, Dušan Bajević je angažirao naša dva trenera iz dijaspore koji se ni ne poznaju, a prije njih je Mehmed Baždarević dovodio Francuza za asistenta... Također, takozvani visoki komitet za visoki fudbal NSBiH je u kontinuitetu smijenio šet selektora. Svi oni su bili evropski igrači, a, bogami, i dobri treneri, iako rukovodiocima nikada nije „ni dlaka spala“, niti je ko od njih rekao: Krivi smo i mi. Dođu na njihovu inicijativu, a njihova inicijativa ih i otjera. Prema tome, mislim da je kroz to sve rečeno o našem reprezentativnom fudbalu. Naravno, problem bh. reprezentativnog fudbala nije samo do selektora, jer inače naše fudbalsko okruženje je jako teško za rad i napredak - rekao je Fazlagić.

.

Fazlagić: Mi smo jedina država u kojoj je zadnjih pet selektora dovodilo i pomoćnike iz inostranstva, ili strance ili naše trenere iz dijaspore. Arhiva

Muzurović naglašava da je apriori za našeg stručnjaka.


Imamo kvalitet

- Imamo mi dobrih, cijenjenih trenera. Od Amara Osima i Husrefa Musemića, do Vinka Marinovića, konkretan je nekadašnji selektor naše reprezentacije, koji dodaje i ovo: 


Muzurović: Ne trebamo mi u inostranstvu tražiti bolje trenere od njih trojice. Arhiv

- Ne trebamo mi u inostranstvu tražiti bolje trenere od njih trojice, premda sam čuo da je sada tu Bugarin Petev. Ne znam ko je njega predložio? Ako bilo kojem od naših trenera, koje sam spomenuo, daju šansu neće pogriješiti. Svaki od njih je već napravio određen rezultat, a također, sva trojica su super. Sjetit ćete se da sam vam prije izbora Roberta Prosinečkog rekao da bi trebalo izabrati Amara, jer je, pored njegovih trenerskih kvaliteta, njegov otac Ivica puno učinio za bh. fudbal i Savez. Bilo bi lijepo da je za njegovog života njegov sin selektor... A tu je i Husref, koji ima rezultate i sve. Najbolje zna situaciju u bh. fudbalu, kao i Amar i Vinko. Iza sebe imaju rezultate, školovani, obrazovani... Imaju sve, šta imaš tražiti vani.

Nije bitno

Refik Šabanadžović ističe da nije bitno da li je novi selektor domaći kadar ili stranac, nego da je najbolji od mogućih kandidata.


- Pročitao sam da je obavljen razgovor s Bugarom Petevom. Pratio sam ga u Dinamu, reprezentaciju Bugarske, Ludogorecu... Bilo bi dobro da se u predstojećim kvalifikacijama za Mundijal stvori ekipa koja će biti sposobna da se ode na Euro 2024. – rekao je Šabanadžović

Šabanadžović: Pročitao sam da je obavljen razgovor s Petevom. Arhiva

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.