ARGENTINA

Maradona uskoro na novčanici

Bio dobar ili loš, on je najpoznatiji Argentinac na svijetu

G. Š.

Hoće li "Božija ruka" biti na novčanici od 1.000 pezosa

Foto: Arhiva


Argentinski kongres uskoro će raspravljati o zahtjevu da se fotografija pokojne fudbalske zvijezde Dijega Maradone (Diego) stavi na novčanicu od 1.000 pezosa.  Na novčanici vrijednoj oko 12,27 dolara po jučerašnjem kursu, na jednoj bi se strani nalazilo lice Maradone, a na drugoj slika “Božje ruke”, jednog od njegovih najpoznatijih golova protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu 1986. godine, predložila je članica Doma senatora Kongresa Norma Durango. 

- Ideja nije samo odati počast našem najvažnijem idolu već i razmišljati o ekonomskom pitanju, rekla je Durango i dodala: 

- Smatramo da će turisti kad dođu ovdje poželjeti sa sobom povesti i Maradonu. Bio dobar ili loš, on je najpoznatiji Argentinac na svijetu.

Neki Argentinci su se nakostriješili pri pomisli da bi se “Božja ruka” nalazila na službenom vladinom dokumentu, jer bi se to moglo smatrati odobravanjem nezakonitosti, s obzirom na to da je Maradona postigao gol rukom.  Na trenutnoj novčanici od 1.000 pezosa nalazi se nacionalna ptica - Rufous Hornero, prenosi SK. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na