SKY SPORT ITALIA TVRDI

Igrači Bašakšehira htjeli su nastaviti utakmicu, ali zaustavio ih je Erdoan?

ky Sport Italia piše kako je igrač gostiju prišao igračima PSG-a i rekao im kako je "gazda naredio da se ne vraćaju na teren"

Detalj sa sinoćnje utakmice. AFP

A. J.

9.12.2020

Ključan čovjek u odluci da se igrači Bašakšehira ne vrate na teren protiv PSG-a nakon rasističkog skandala s četvrtim sucem bio je Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), turski predsjednik lično, javlja Sky Sport Italia.


Utakmica u Parizu prekinuta je u prvom poluvremenu nakon što je četvrti sudija Sebastian Koltesku (Coltescu) u komunikaciji s kolegom Bašakšehirovog pomoćnog trenera Pijera Veba (Pierr Webo) nazvao crncem, prenosi Index.hr.


- Nikad ne kažeš 'ovaj bijelac', nego samo 'ovaj tip'. Zašto onda kad spominješ crnca moraš reći 'ovaj crnac'?" pitao je Demba Ba rumunskog sudiju prije nego što je poveo saigrače u svlačionicu, a slijedili su ih igrači PSG-a.


Zatim su počeli pregovori o mogućnosti nastavka utakmice, a uvjet turske momčadi bio je da se Kolteskua ukloni s dužnosti na tom susretu. Igrači Bašakšehira navodno su se bili spremni vratiti, ali uslijedio je poziv predsjednika države. Sky Sport Italia piše kako je igrač gostiju prišao igračima PSG-a i rekao im kako je "gazda naredio da se ne vraćaju na teren".


Turski predsjednik među prvima je čestitao Bašakšehiru na prošlosezonskoj historijskoj tituli. Arhiv

Iako Erdoan nema formalnu funkciju u klubu osnovanom 1990., koji je prošle sezone osvojio prvi naslov prvaka Turske, poveznice su vrlo jake.

Njegov portret visi u klupskom trening-centru, klupske boje narandžasta i plava iste su kao njegove stranke AKP, a predsjednik kluba Goksel Gumušdag (Gumusdag) bivši je visoki dužnosnik AKP-a te kroz brak ima porodične veze s Erdoanom.

Turski predsjednik među prvima je čestitao Bašakšehiru na prošlosezonskoj historijskoj tituli.

- Snažno osuđujem rasistički ispad prema Pieru Vebu, članu štaba Bašakšehira. Vjerujem da će UEFA poduzeti potrebne mjere. Bezuvjetno smo protiv rasizma u sportu i svim drugim sferama života - stoji u objavi na Erdoanovom profilu na Twitteru.

Za sve je optužio Francusku jer se utakmica igrala u njoj, iako je prekid izazvao Rumun.

Jutros je pak ponovno govorio o sinoćnjim događajima i za sve optužio Francuze, koji su posebno u posljednje vrijeme sve češće žrtve islamističkog ekstremizma, iako je za prekid bio odgovoran Rumun.

- Ovaj pristup je neoprostiv. Francuska je postala zemlja u kojoj je rasistička retorika sve intenzivnija - rekao je na konferenciji za medije u Ankari, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.