REPREZENTATIVCI

Ibrahim Šehić za "Avaz": Novi selektor treba razmišljati modernije

Sada je najvažnije da dobijemo nekoga ko je mlad, ambiciozan, pun energije

Šehić: Kriterij dolaska igrača u reprezentaciju sveo se na neki mizeran način. Arhiv

Piše: Goran ŠUMAR

9.12.2020

Prvi golman naše fudbalske reprezentacije iz Konjaspora Ibrahim Šehić smatra da predstojeće kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru treba iskoristiti za stvaranje respektabilnog tima.


Mnogo igrača

- Naša grupa za Mundijal 2022. je zanimljiva, rekao je Šehić u razgovoru za „Avaz“. 

Naš državni tim je, podsjetimo, u grupi s Francuskom, Ukrajinom, Finskom i Kazahstanom.

- Treba iskoristiti priliku i probati napraviti dobru reprezentaciju koja će moći da ode na Evropsko prvenstvo 2024. Naravno, nećemo se predati ni u predstojećim kvalifikacijama, iz svake utakmice probat ćemo izvući maksimum.

Ipak, sada je najvažnije da dobijemo dobrog selektora koji će biti mlad, ambiciozan, pun energije. Jednostavno, stručnjak koji će nas uspjeti motivirati i iz nas izvući maksimum. To je najvažnije, jer ipak nemamo mi mnogo igrača koji mogu uspješno igrati za reprezentaciju. Jedino kad smo svi zdravi, spremni i kad igramo za svoje klubove, možemo ostvariti željeni rezultat. Naravno, uz malo sreće koja je uvijek neophodne.

Na pitanje ko je Vaš favorit u selektorskoj križaljci, Šehić odgovara:

- Nemam favorita, ali bih volio da dođe mladi, ambiciozni selektor koji razmišlja malo modernije. I da mu se da malo više vremena za pravljenje ekipe, čiji igrači će se razumjeti na terenu, ali i van njega. Zbog toga tom novom selektoru treba ostaviti malo više vremena. A najvažniji su njegova energija i motivacija, kako bi iz nas izvukao najbolje... Reprezentaciju moramo graditi s nekim planom, ne može svako okupljanje dolaziti 10 novih igrača. Jednostavno, kriterij dolaska igrača u reprezentaciju sveo se na neki mizeran način, svi su tek tako mogli doći do nje. Nakon dvije dobre utakmice, odmah si mogao postati reprezentativac. To je bilo pogrešno, jer mislim da do poziva u reprezentaciju treba malo duže i kvalitetnije igrati u kontinuitetu, kao bi postao član reprezentacije. Nadam se da će novi selektor to prepoznati i napraviti ekipu koja više utakmica igra zajedno. Prvih 11 igrača moraju biti bolji, uigraniji.


Borba za baraž

Francuska je „druga dimenzija“ za naš tim, dok bi se s Ukrajincima i Fincima mogli „pobiti“ za drugo mjesto koje vodi u baraž. 

- Naravno da možemo... Mislim da je kvalitet timova tu negdje, nekad pobijediš nekad izgubiš. Isto kao što smo mi osvojili Ligu nacija – grupa B. Austrijanci su u rangu Ukrajinaca, sve je to tu negdje... Uz dobar dan i kvalitetnu pripremu utakmice, mi možemo pobijediti i Ukrajince i Fince, siguran sam u to. Također, smatram da će u našoj grupi biti puno iznenađenja. Treba sačekati prve martovske utakmice i vidjeti u kakvom ćemo biti stanju. Tad ćemo moći bolje prognozirati - zaključio je naš najbolji golman.

Nagazna mina

Kazahstan bi, kako je istakao Amer Gojak, mogao biti „nagazna mina“. 


- Da, oni gore igraju na umjetnoj travi, u martu i posebno novembru će biti hladno, a treba imati u vidu i to da je to daleko putovanje. Svima će gore biti neugodno igrati, pogotovo zbog toga što ove sezone ima puno utakmica, a takmičarska godina kratka. Sigurno će biti dosta umornih igrača... Zbog toga očekujem i iznenađenja u našoj grupi, kao što ih uvijek bude. No, nadam se da ćemo ih sada mi praviti. Naravno, mislim na pozitivna iznenađenja. Vrijeme je da se i nama sreća nasmije – analizira Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.