NOGOMETNI IZBORI

Ko će voditi bh. fudbal

U igri za nasljednika Begića u kući bh. fudbala su Malkić, Džindo, Bunjo i Čolpa

Hoće li novo vodstvo donijeti neke promjene u najpopularnijem sportu kod nas. Arhiva

Piše: G. Š.

10.12.2020

Izborna skupština Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo bit će održana večeras (17 sati) u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici.


- Zbog epidemiološke situacije, medijima nije dozvoljen dolazak - saznajemo u FSKS.


Četiri kandidata FSKS

Prijava kandidata za nove skupštine i izvršne odbore saveza – od FSKS i Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, do Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, završena je 24. novembra. 

Kako saznajemo, u igri za nasljednika predsjednika NSBiH u kući bh. fudbala su četiri kandidata. To su: Kemal Malkić (ispred FK Sarajevo), Adnan Džindo (FK Željezničar), Adnan Bunjo (FK Olimpik) i Fuad Čolpa (Udruženje sportskih radnika Kantona Sarajevo). Također, FK Vrbanjuša je prijavila Mensuda Bašića, ali je on u međuvremenu odustao.

- Bašić se povukao jer smatra da treba pružiti šansu novim sportskim radnicima, rekao je alfa i omega FK Vrbanjuša Alija Hadžiosmanović.

Dva od pomenuta četiri kandidata bit će izabrani na današnjoj Izbornoj skupštini FSKS, a jedan od njih će postati punopravni član Izvršnog odbora, dok će drugi biti zamjenski član. Na Izbornoj skupštini FSKS bit će izabran i novi predsjednik ovog kantonalnog saveza.


Povratak otpisanih

S druge strane, za sutra je zakazana i Izborna skupština Nogometnog saveza Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje su kandidati za predstavnike u državnom savezu Ivan Beus, Samir Ćemalović, Sead Kajtaz, Džemil Šoše. 

Kandidati za bh. fudbalsku vladu iz Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona su Muris Jabandžić, Mensur Mušija, Alija Porča i Mumaer Bureković, a Nogometnog saveza Srednjobosanskog kantona Midhat Sarajkić, Slaven Garić, Begzudin Begzad...

Već se zna da se u Nogometni savez Unsko-sanskog kantona vraća Hamdija Avdić, da o povratku razmišlja i Josip Bevanda (Nogometni savez Zapadnohercegovačkog kantona), da ispred Fudbalskog saveza Bosanskopodrinjskog kantona ostaje Muhidin Raščić, te da je na Izbornoj skupštini Nogometnog saveza Posavskog kantona pobijedio Iljo Dominković.

Inače, izabrani Dominković ranije je bio predsjednik NSBiH i NSFBiH, a 2012. godine suspendiran je zbog sklapanja dvostrukih i štetnih ugovora po krovnu kuću bh. fudbala. Njegovo ime spominjao se i u policijskoj akciji “VAR”.

Za razliku od Nogometnog saveza Federacije BiH, završeni su izbori u Fudbalskom savezu Republici Srpskoj, gdje je pobijedio Vico Zeljković, koji će najvjerovatnije biti i novi predsjednik NSBiH.

Tuzlaci podržali Husića

Na Izbornoj skupštini Gradskog fudbalskog saveza Tuzla podršku je dobio alfa i omega FK Tuzla City Azmir Husić, koji je tako postao jedan od kandidata iz Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona za člana Izvršnog odbora NSBiH. Njegov zamjenski član je Almir Husić. 

Novi predsjednik GFS Tuzla je Adnan Mujezinović, a predsjednik FK Sloboda Elmir Šećerbegović izabran je za člana Izvršnog odbora Nogometnog saveza Tuzlanskog Kantona, kao i kandidata za predsjednika NSTK. Izborna skupština NSTK zakazana je za 26. decembar ove godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.