BROJNI PRIMJERI

Rasistički skandali su se dešavali i prije Pariza, akter jednog bio je bh. reprezentativac

Problem koji je dugo prisutan u fudbalu

Scene iz Pariza. AGENCIJE

Piše: A. V.

10.12.2020

Sportsku i medijsku javnost u utorak je šokirao rasistički skandal koji se desio na utakmici Lige prvaka između Pariz Sen-Žermena i Istanbul Bašakšehira.

Igrači oba tima odlučili su napustiti teren, nakon što je četvrti sudija Sebastijan Koltesku (Sebastian Coltescu) iz Rumunije rasistički uvrijedio pomoćnog trenera gostujućeg tima Pjera Veboa (Pierre Webo), nazvavši ga "crnim tipom".  Naknadno je otkriveno kako je i Vebo vrijeđao rumunske sudije, koje je nazvao "ciganima". 


Na meti i Nejmar

To nije prvi a ni posljednji primjer rasizma u fudbalu. Rasizam je problem koji se dugo godina veže za najpopularniji svjetski sport i odnosi se uglavnom na zlostavljanje igrača zbog njihove boje kože, nacionalnosti ili etničke pripadnosti.

Najčešće se radi o vrijeđanju tamnoputih igrača, npr. oponašanjem majmuna ili bacanjem banana po terenu. Obično je vezan za navijače, ali nerijetko ga možemo pronaći i među igračima i sportskim radnicima.

Sličan incident zabilježen je u septembru mjesecu ove godine na susretu Marseja i PSG-a, gdje je igrač Marseja Alvaro Gonzalez rasistički vrijeđao zvijezdu PSG-a Nejmara (Neymar).

Istog mjeseca fudbaler švedskog Halmštada Dušan Đurić optužen je za rasizam jer je navodno vrijeđao turskog fudbalera Deniza Jaldira na nacionalnoj osnovi.

U septembru se desio još jedan incident kad je Luciano Pasirani (Passirani), komentator na italijanskoj TV-stanici, odmah suspendiran zbog rasističkog komentara na račun belgijskog fudbaler i napadača Intera Romelua Lukakua.

- Zaista ne vidim u Italiji nijednog fudbalera koji igra kao Lukaku, zaista mi se sviđa. Jedini način da ga zaustavite je da mu kažete: "Evo ti 10 banana da pojedeš" – rekao je Pasirani, koji je zbog svog ispada dobio otkaz.

Aragonesov primjer

Ove godine je zabilježen još jedan incident. Sadašnji fudbaler Crvene zvezde Aleksadar Katai u junu se našao na meti nekadašnjeg saigrača iz Čikaga Si Džeja Saponga, koji ga je optužio da je rasista. Katai je zbog rasističkih ispada svoje supruge na društvenim mrežama dobio otkaz u Los Anđeles Galaksiju.

Prošlog mjeseca je predsjednik Engleskog fudbalskog saveza Greg Klark (Greg Clarke) tokom odgovaranja na pitanja britanskih parlamentaraca igrače iza manjinskih grupa nazvao "obojenima", a nekoliko sati poslije toga je podnio ostavku.

Jedan od najpoznatijih primjera rasizma u fudbalu je onaj bivšeg španskog selektora Luisa Aragonesa, koji je uvrijedio slavnog francuskog igrača Tjerija Anrija (Thierry Henry).

Slučaj se dogodio 2004. na treningu kada je španska televizija snimila Aragonesa kako izjavljuje uvredljive komentare Anrijevom saigraču: "Daj crnome! Pokaži tome go**u da si bolji od njega!"

U centru rasističkog skandala ne tako davno našao se i bh. fudbaler i bivši reprezentativac naše zemlje Senad Lulić.

On je 2016. godine poslije rimskog derbija za stopera Rome Antonija Ridigera (Rudiger) rekao da je "do prije dvije godine prodavao čarape i kaiševe u Štutgartu".

Ta izjava je izazvala veliku buru u italijanskim medijima, a Lulić je optužen za rasizam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.