ENGLESKA

UEFA pronašla odgovor na evropsku Superligu

Prijetnja evropskom Superligom već gotovo desetljeće visi nad glavom krovne nogometne organizacije Evrope

Hoće li Pjanić igrati u Superligi?. goal.com

G. Š./SK

11.12.2020

UEFA će prema dokumentima koje su dobili engleski mediji, uskoro predstaviti veliku reformu Lige prvaka.

Prijetnja evropskom Superligom već gotovo desetljeće visi nad glavom krovne nogometne organizacije Evrope (UEFA), a ti su razgovori posebno rasplamsani u proteklih godinu dana nakon što je pandemija nanijela veliku štetu čitavom svijetu, a posebno kad je riječ o sportu.

Superliga bi trebala biti zatvoren sistem takmičenja gdje bi igrali samo najbolji evropski klubovi, a to bi značilo i njihovo odvajanje od UEFA-e. No, u evropskoj nogometnoj federaciji to pod svaku cijenu žele izbjeći pa klubovima nude nove reforme. Prema dokumentima koji nisu javno obznanjeni iz same UEFA-e, a koje su dobili engleski mediji, nova Liga prvaka sadržavala bi 36 klubova, a najjače evropske lige (Engleska, Španija, Njemačka, Italija) dobili bi kao i do sada četiri garantovana mjesta s mogućnošću proširenja na još dva kluba.

Ukinula bi se grupna faza takmičenja, a u regularnoj sezoni ekipe bi odigrale po deset utakmica što bi bilo određeno žrijebom. Prvih osam s tabele bi izborili izravan plasman u osminu finala, dok bi ekipe rangirane od 9. do 24. mjesta razigravale za preostalih osam pozicija.

Ovakav sistem takmičenja garantirao bi kontinuitet jakih utakmica, više novca te konačno zadovoljstvo najvećih klubova. U aprilu 2021. godine bit će održan Kongres UEFA-e, gdje će biti raspravljano o novoj ideji, ako će ista biti prihvaćena, nova Liga prvaka započela bi u 2024. godini, prenosi SK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.