NSBIH

Adnan Džemidžić za „Avaz“: Misimović i Spahić će pronaći stručnjaka za bolje sutra

Nismo mogli objaviti Statut prije nego što je prošao proceduru

Džemidžić: bjava Statuta uslijedila je nakon što je on verifikovan od Ministarstva pravde BiH. Arhiva

Piše: G. Š.

16.12.2020

Analizirajući aktuelnu situaciju u bh. fudbalu, generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić ističe da nije bilo razloga za, kako kaže, onakvu polemiku u javnosti oko objave izmjena i dopuna Statuta NSBiH.   



Promjene Statuta

- Objava Statuta uslijedila je nakon što je on verifikovan od Ministarstva pravde BiH, jer se i mi nalazimo u registru udruženja i fondacija tog ministarstva - rekao je Džemidžić i dodao: 

- Nismo mogli objaviti Statut prije nego što je prošao proceduru. Tek kad smo dobili validno rješenje od Ministarstva, mogli smo ga objaviti na stranici Saveza, a stari da se stavi van snage. Ovo što je bilo u posljednjih nekoliko dana je posljedica toga što su pojedinci uzimali sebi za pravo da tumače Statut, samo istrgnut iz konteksta nekoliko članova koji su bili promijenjeni. Kako smo objavili u saopćenju prije nekoliko dana, decidno su objašnjeni razlozi zbog kojih se i na koji način tražila promjena. Morali su se, također, statuti entitetskih saveza uskladiti sa Statutom krovnog saveza. Naravno, i mi smo morali Statut NSBiH usaglasiti sa statutima FIFA-e i UEFA-e. I tu se javila ta, takozvana kvaka vezana za starosnu dob od 75 godina. To je propisano statutima i FIFA-e i UEFA-e. Da bi bilo ko postao član organa i tijela, na dan kad se kandiduje, ne smije biti stariji od 75 godina. To je ta dobna granica. Naravno, sve se to prevelo na neki drugi način, a onda se uključila cjelokupna bh. javnost da kaže šta je dobro, a šta nije.


Naš državni tim. NSBiH

Džemidžić ističe da je NSBiH, kroz svoje posljednje saopćenje, iz svih uglova objasnio šta se traži(lo).

- Taj član koji se promijenio nije ništa u odnosu na onaj što je bio prethodni, nego smo ga samo morali napraviti u skladu s preporukama iz UEFA-e i FIFA-e. Jednostavno, morali smo uraditi nešto što je specifikum BiH. Mi živimo u takvom ustavnom uređenju da svaki od naroda koji su konstitutivni moraju biti zastupljeni, onako jednakopravno kako nalaže Ustav BiH. Znači, ništa drugačije nismo otišli, ne zbog toga što je nešto bilo, nego naše ustavno uređenje je takvo kakvo jeste. A od nas su tražili da povedemo računa o specifičnosti države i njenih naroda. To smo samo proveli u djelo, ništa drugo nije bilo u pitanju osim specifičnosti naše sredine koja nam je dala za potrebu da promijenimo Statut - objašnjava Džemidžić - objašnjava Džemidžić.


Selektorska križaljka

Na pitanje kako ide rješavanje selektorske križaljke, generalni sekretar NSBiH odgovara:  

- Mogu samo kazati da će 22. decembra biti održana sjednica Izvršnog odbora. Iskreno, nemam nikakve nove informacije, niti to ima bilo ko drugi u Savezu. Kada Stručna komisija (Zvjezdan Misimović i Emir Spahić) završi sve svoje aktivnosti, ona će svoj prijedlog proslijediti na Izvršni odbor. Ta informacija će sigurno biti dostupna javnosti jer ne želimo špekulisati. Mi smo u prethodnom periodu ''potrošili'' četiri fudbalske veličine. Zbog toga se, zaista, seriozno moramo odrediti. Ljudi koji rade taj posao, gospodin Misimović i Spahić, zaista ga rade tako. Imaju pune ruke posla i mislim da će njihovo rješenje, u konačnici, biti najkvalitetnije za naš fudbal i njegovu budućnost, nakon tamne 2020. godine, što zbog pandemije koronavirusa, što zbog loših rezultata. Ova godina nas je zaista sve, tako da kažem, poklopila. Mislim da moramo tražiti zajednički izlaz, ali ono što hoćemo jeste da nađemo stručnjaka koji će našu reprezentaciju povesti u bolje sutra - zaključio je Džemidžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.