ZLATNO STOPALO

Ronaldo osvojio jedinu nagradu koja mu je nedostajala

Nagrada se dodjeljuje fudbalerima starijim od 28 godina i svako je može dobiti samo jednom u životu

Nominacije za ovu nagradu određuju novinari. Twitter

A. Č.

21.12.2020

Kristijano Ronaldo (Cristiano) za mjesec i po napunit će 36 godina i reklo bi se da je do sada već osvojio sve nagrade koje su mu bile na raspolaganju. Ipak, dobio je još jednu novu.

Golden Foot, odnosno Zlatno stopalo, nagrada je koja se dodjeljuje fudbalerima starijim od 28 godina i svako je može dobiti samo jednom u životu. Pobjednik ostavlja otisak stopala koji se zatim postavlja na Stazu šampiona uz obalu Monte Carla. 

Nominacije za ovu nagradu određuju novinari, a pobjednika biraju navijači u internetskom glasanju. Ronaldo je pobjednikom proglašen 1. decembra, a juče je primio nagradu u Monte Carlu u ceremoniji iza zatvorenih vrata.

Čast mi je primiti ovu nagradu, sretan sam što će moji otisci biti blizu onih drugih velikih šampiona i zahvalan sam publici koja je glasala za mene. Uvijek ću davati sve od sebe da igram dobro i postižem golove - rekao je Ronaldo.

Ova se nagrada dodjeljuje od 2003. godine, a dosad se uz pobjednika odavalo priznanje i nekolicini penzionisanih legendi. Umjesto njih, ove je godine nagradu Golden Foot Prestige dobio predsjednik Juventusa Andrea Agnelli.

Prošle godine nagradu Golden Foot dobio je Luka Modrić, a Ronaldo se može tješiti time da je ovo priznanje, koje se može dobiti samo jedanput u karijeri, dobio prije Lea Mesija.

Prvi osvajač ove nagrade bio je Roberto Baggio. Ronaldo je prvi Portugalac koji ju je osvojio, ali već četvrti igrač Juventusa nakon Pavela Nedveda, Alessandra Del Piera i Gianluigija Buffona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.