BARCELONA

Mesi: Nisam ni pomišljao da mogu do rekorda

Mogu samo da zahvalim onima koji su mi pomogli tokom svih ovih godina

Mesi: Odigrao 749 zvaničnih mečeva za Barcu. Arhiva

G. Š./SK

23.12.2020

Niko nikada kao Lionel Mesi (Messi). U gostujućem trijumfu (3:0) Barcelone protiv Valjadolida postigao je treći gol za katalonski tim, a svoj ukupno 644. od trenutka kada je zaigrao za "Blaugranu". Nadmašio je na vječnoj listi Pelea, koji se u dresu Santosa upisao 643 puta u strijelce.

- Kada sam počeo da igram fudbal, nikada nisam ni pomišljao da oborim neke rekorde. A još manje ovaj po broju golova u dresu jednog kluba. Mogu samo da zahvalim onima koji su mi pomogli tokom svih ovih godina. Mojim klupskim drugovima, porodici i prijateljima, koji me podržavaju iz dana u dan, napisao je Mesi.


Argentinac je odigrao 749 zvaničnih mečeva za Barcu, što znači da gol postiže u prosjeku na 1,16 utakmicu. I u tom segment je za nijansu bolji od Pelea koji je tokom karijere u Santosu od 1956. do 1974. godine odigrao 757 mečeva i pogodio mrežu rivala 643 puta. To je prosjek od 1,17 golova po meču.

- Kao i ti dobro znam, kako je lijep osjećaj nositi dres koji voliš svaki dan. Kao I ti znam da ne postoji ništa ljepše nego kada neko mjesto doživljavaš kao svoj dom. Čestitam ti na rekordu. Ali iznad svega čestitam ti na sjajnoj karijeri u Barceloni - napisao je Pele prije neki dan, kada je Mesi izjednačio njegov rekord.

Mesi je vlasnik šest “Zlatnih lopti” namijenjenih najboljem fudbaleru svijeta. Najbolji je strijelac u historiji Barcelone (sljedeći je Cezar Rodriges sa 230), vodi na historijskoj listi španske Primere sa 453 pogotka (sljedeći je Kristijano Ronaldo sa 311). Sa Barcelonom je osvojio 34 trofeja, uključujući četiri Lige prvaka, prenosi SK.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.