IN MEMORIAM

Preminuo jedan od tvoraca modernog FK Sloboda Tuzla

Počivajte u miru naš čika Aco, saopćeno je iz kluba s Tušnja

G. Š.

Završio karijeru na Tušnju

Foto: FK Sloboda Tuzla


Legendarni napadač tuzlanske Slobode Aleksandar Ivoš preminuo je u Novom Sadu.

- S tugom i bolom obavještavamo javnost da je Aleksandar Ivoš, nekadašnji prvotimac crveno – crnih, preminuo sinoć u 90. godini, saopćeno je iz FK Sloboda Tuzla, te naglašeno: 

- Ivoš je jedna od istinskih igračkih legendi FK Sloboda. Jedan je od tvoraca moderne Slobode koja je početkom 60–ih godina prošlog vijeka ušla u elitni rang fudbala bivše države.

Crveno – crni dres je nosio u dva navrata. Prvo od 1961. do 1964. godine, a zatim je 1969. godine u dresu Sobode i okončao igračku karijeru. 

- Bio je i direktor našeg kluba. Čovjek kojeg su svi cijenili i poštovali. Jedan od fudbalera po kojima je Sloboda bila prepoznatljiva širom nekadašnje zajedničke države.  Čika Aco, kako smo ga od milja zvali, svoje pozne godine proveo je u Novom Sadu, no uvijek se sa radošću prisjećao kluba kojeg je neizmjerno volio: 

"Čim mi neko pomene Slobodu ja se naježim jer sam zaista zavolio taj grad i ljude u njemu. Sad kada bi se ponovo rodio pravo bi otišao u Tuzlu. Dres Slobode bio je veoma značajan svi smo ga cijenili i poštovali. Rado se sjećam mnogih igrača, Avdičevića, Šehića, Jusića, Nalića, Geruma, Zadela…, izjavio je Ivoš u knjizi „100 godina Slobode“ dodavši kako nikada neće zaboraviti kada su ga navijači na rukama nakon plasmana u Prvu saveznu ligu SFRJ nosili do stana gdje je živio.

Posljednji put legendarni napadač Slobodu je gledao 2014. godine. Tada su crveno – crni igrali prijateljski meč protiv Novog Sada, a na stadionu „Detelinara“ pojavio se i čika Aco. Bio je to susret pun emocija i prisjećanja na nezaboravne trenutke u dresu voljenog kluba.

Aleksandar Ivoš rođen je 28. juna 1931. godine u Valjevu. 

- Počivajte u miru naš čika Aco.  Porodici i prijateljima FK Sloboda ovom prilikom upućuje najdublje izraze saučešća. Uz vas smo u ovim tužnim trenucima, ističu sa Tušnja.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na