SELEKTORSKA KRIŽALJKA

Sead Sušić: Odluku o selektoru trebaju donijeti fudbalski stručnjaci, a ne oni koji nemaju veze sa fudbalom

Svi ti naši kandidati, od Barbareza, do Musemića i Osima, imaju svoju fudbalsku težinu

Sead i Safet Sušić. Arhiva

Piše: G. Šumar

28.12.2020

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas će od 14 sati raspravljati o imenovanju selektora naše „A“ reprezentacije, nakon što je Dušanu Bajeviću istekao mandat... Neposredno prije zasjedanja bh. fudbalske vlade bit će održan sastanak Komisije NSBiH za izbor selektora koja bi prva trebala otvoriti zvanične prijedlog(e) Stručne komisije, odnosno Zvjezdana Misimovića i Emira Spahića koji su obavili razgovor sa kandidatima. No, do jučer, kako saznajemo, zvanični prijedlozi nisu bili dostavljeni u NSBiH.

Misimović je, navodno, stao iza Ivaila Peteva (Ivaylo) i Marka Simeonea (Marco), koji ne ispunjava jedan uslov – poznavanje našeg jezika, Spahić je za imenovanje jednog ili dva Sergeja – Barbareza ili Jakirovića, odnosno da njih dvojica zajedno povedu našu reprezentaciju u bolje sutra, dok su na „klupi za rezerve“ Husref Musemić, Amar Osim... Također, bit će interesantno saznati kakav stav će zauzeti Izvršni odbor kada su u pitanju pojedinačne kandidature – od Mehmeda Baždarevića, do Aljoše Asanovića.

- Odluku o selektoru trebaju donijeti fudbalski stručnjaci, a ne oni koji nemaju veze sa fudbalom, rekao je Sead Sušić (67), nekadašnji as Crvene zvezde, Liježa... ali i reprezentativac bivše SFRJ, te dodao:

- To je osjetljivo pitanje. Svi ti naši kandidati, od Barbareza, do Musemića i Osima, imaju svoju fudbalsku težinu. Možda šansu treba dati i Barbarezu? Nije tu samo stvar selektora. Jako je bitno da selektor oko sebe okupi dobar stručni štab. Znači, saradnike od kojih će svako raditi svoj posao, naravno, prema njegovim uputama i(li) programu. Selektor treba da selektira, odnosno izabere najbolje igrače, a da mu to niko – tako da kažem, ne suflira sa strane, osim saradnika. To je njegov izbor.

Svi veliki treneri iza sebe imaju jake saradnike.

- Pogledajte Murinja, Klopa, Gvardiolu... svi oni se konsultuju sa saradnicima i tokom utakmica. Ponavljam, na prvom mjestu treba biti struka, i kod odlučivanja o izboru selektora, a ne ovi koji veze nemaju sa tim, ističe Sead Sušić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.