ALEKS FERGUSON

Najtrofejniji trener u historiji fudbala danas slavi 79. rođendan

Ferguson se može pohvaliti brojkom od čak 49 trofeja

Aleks Ferguson. Agencije

A. M.

31.12.2020

Na današnji dan, 31. decembra 1941. godine, u Glazgovu je rođen Aleks Ferguson (Alex), najtrofejniji trener u historiji svjetskog fudbala. Legendarni Fergi može se pohvaliti brojkom od čak 49 trofeja što je najviše u svijetu fudbala za jednog trenera.

Ferguson je najuspješniji trener na britanskom Ostrvu, pošto je sa Mančester junajtedom čak 13 puta osvojio titulu u Premijer ligi, čime se ne može pohvaliti niti jedan drugi stručnjak u najvećoj zemlji Ujedinjenog Kraljevstva. Pored ovih titula, tim sa “Old Traforda” je pod njegovim vodstvom stigao i do pet trofeja FA kupa, četiri Liga kupa ali i dva pehara Lige prvaka (1999., 2008.), jednog Superkupa Evrope (1991.) i dva trofeja namijenjena klupskom prvaku svijeta (1999., 2008.).

Premier League 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆 FA Cup 🏆🏆🏆🏆🏆 League Cup 🏆🏆🏆🏆 Champions League 🏆🏆 Legendary Manchester United manager Sir Alex Ferguson turns 79 today 👏

Posted by Bleacher Report Football on Četvrtak, 31. decembar 2020.

On je do sada jedini trener koji je osvajao titule šampiona i u Engleskoj i u Škotskoj. U svojoj rodnoj zemlji je sa klupe na tron čak tri puta odveo Aberdin, a sa ovim klubom je, pored četiri Kupa Škotske, uspio u sezoni 1982./83. doći i do značajnog evropskog pehara – trofeja namijenjenog pobjedniku Kupa pobjednika kupova. Ovaj njegov uspjeh u Škotskoj je tim veći ako se zna da u tamošnjem fudbalu suvereno vladaju Seltik i Rendžers, što potvrđuje i podatak da nakon Aberdinove titule u sezoni 1984./85. nijedan klub nije uspio da prekine dominaciju glazgovskih rivala u prvenstvima Škotske.

Rekordi

Čovjek koji je sa Junajtedom uspio da osvoji rekordnih 13 titula u najjačoj ligi “kolijevke fudbala” drži rekord i kao jedini menadžer čija je ekipa u 20 uzastopnih sezona završavala trku u prvenstvu na jednom od tri prva mjesta. Najviše je, 11 puta biran za trenera sezone u Premijer ligi, te 27 puta proglašavan trenerom mjeseca, a prvi je stručnjak koji je sa svojom ekipom trijumfovao u tri uzastopna prvenstva. Rekorder je i po broju utakmica (190) u kojima je sa klupe vodio tim u Ligi prvaka, što je svakako jedan od razloga zbog kojeg ga je UEFA 2017. svrstala među 10 najutjecajnijih trenera od osnivanja Evropske kuće fudbala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.