EKSKLUZIVNO

Edin Džeko za "Dnevni avaz": Moramo napraviti iskorak u godini pred nama

Svi golovi, svi trofeji, sve radosti ne mogu zamijeniti osjećaj kada sam ponovo postao otac, rekao je Džeko u razgovoru za "Dnevni avaz"

Edin Džeko: I dalje rešeta mreže. Agencije

Razgovarao: Nermin Demirović

1.1.2021

Možda bi najbolje bilo reći Edin Džeko i sve bi se samo kazalo. Najbolji igrač reprezentacije BiH, uzdanica Rome, kapiten i bh. nacionalnog tima i „Vučice“. Čovjek koji i sa 34 godine rešeta protivničke mreže i što je najbolje u svemu, nema naznaka da će to u skoro vrijeme prestati.

Edin Džeko, iza sebe ima mnoštvo rekorda, treći je strijelac u historiji Rome, dubok trag je ostavio i u Njemačkoj i u Engleskoj, a reprezentaciju BiH je teško i zamisliti bez njega. Impresivna karijera koja je počela na Grbavici, traje i danas, čini se s jednakim žarom kao na počecima.


Najteža godina

U ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ naš kapiten je govorio o očekivanjima u reprezentaciji, Romi, onome što je donio koronavirus i godini za nama.

Kako gledate na godinu za nama?

- Prethodna godina je bila jedna od najtežih godina za svijet. Pandemija i korona su promijenile način naših života i možda sad još više cijenimo slobodu, koju smo imali prije nego će nas zadesiti pandemija. Sve se promijenilo, od putovanja, do utakmica, navijača kojih više nema na tribinama, a svaki dan čujemo neku lošu vijest i to je ono što me rastužuje. Radujem se što je 2020. godina iza nas, i nadam se da će svijet, a mi zajedno s njim, krenuti ka boljem.

Po čemu ćete je pamtiti?

- Po rođenju kćerke Dalije, definitivno. Treći put sam postao otac i to je neopisiv osjećaj. Svi golovi, svi trofeji, sve radosti ne mogu zamijeniti ovaj osjećaj.

Kako gledate na situaciju sa koronavirusom?

- Kao što sam i rekao, korona je promijenila naše živote, pa pomalo i način razmišljanja. Svijet se još bori protiv korone, a u Italiji je bila zaista kritična situacija. Život se još nije vratio u normalu i pitanje je kad će i hoće li uopšte, jer ovo što se desilo na svima je ostavilo tragove. Mnogi su ostali bez svojih najbližih, a korona uopšte nema pravila i to je ono što je najveća neizvjesnost.

Prebolovali ste koronavirus, kakva su ta iskustva za vas?

- Imao sam iskustvo sa koronom i srećom ne toliko jake simptome, ali znam mnoge koji su prošli lošije od mene. Nadam se da će ovo uskoro biti prošlost i da ćemo se vratiti normalnim životima. Zaista se nadam tome.

Utakmice bez navijača, koliko je to otežavajuća okolnost?

- Utakmice bez navijača izgledaju kao prijateljske utakmice. Ima tu naboja, ima tu želje i adrenalina, ali nije isto. Navijači ti nekada daju dodatnu snagu, pogotovo ako ide loše, pa te onda navijači svojim navijanjem dignu da daš i više nego što misliš da možeš. Oni su snaga i definitivno je drugačije kada te sa tribina bodri desetine hiljada ljudi, nego kada je sablasno prazno. U odgovoru na prethodno pitanje sam rekao da jedva čekam da se sve vrati u normalu, a pod time sam mislio i na povratak navijača na tribine. Fudbal je lijep, jer je neizvjestan, ali i zbog navijača, koji su sastavni dio ovog sporta. Ja bih rekao i neizostavni.

Moja sudbina

Bili ste pred transferom u Juventus, kako sada vidite taj period?

 - O onome što je iza mene ne volim trošiti previše riječi. Očito da je moja sudbina Roma i jedino što mogu reći jeste da sam sretan u Rimu. Ne razmišljam o tome šta je moglo biti i zašto se nešto nije desilo, već razmišljam samo o tome kako pomoći svom timu i svojim saigračima. Rim i ja smo u velikoj ljubavi, to se osjeti na svakom koraku i sretan sam što sam već dugo u ovom gradu i što imam poseban odnos sa navijačima Rome. Uzajamna je to ljubav.

Može li reprezentacija BiH napraviti iskorak u 2021. godini?

- Mora! Jednostavno, 2020. godina nije bila naša, ni po čemu. Sve što se dešavalo bilo je protiv nas i jako je teško ostati sabran i hladne glave. Bili smo na korak do plasmana na Evropsko prvenstvo, ali prvo je korona odgodila martovski baraž, a kasnije se desilo to što se desilo. Ostaje zaista žal za propuštenim, pogotovo jer ja nisam sve mlađi, već sam sve stariji. Međutim, dolaze nove snage i vjerujem i nadam se da ćemo se stabilizovati i u nove kvalifikacije krenuti pobjedama, na koje smo odavno zaboravili.


Džeko: Prvo ime reprezentacije BiH. Agencije

Šta bi bile vaše lične želje za 2021. godinu?

- Skromne su. Zdravlje, zdravlje, zdravlje i samo zdravlje. Za sve ljude na ovom svijetu i da se što prije svi naši životi vrate u normalu. Ostalo će biti ili neće, ali kada si zdrav, onda je sve lako.

Koja je forma dugovječnosti?

- Odgovor i na ovo pitanje je zdravlje i sportski način života, plus na sve to, osluškivanje svog tijela. Moraš naučiti slušati tijelo i ne ići protiv njega. Kada ti tijelo šalje signale da je umorno, onda trebaš stati i odmoriti, kako bi mogao duže trajati. Naravno, neizostavan je konstantni rad na sebi i prije, ali i poslije treninga.

Napredak u bh. ligi

Pratite Želju i Premijer ligu? 

- Pratim, kada god mogu, a na okupljanjima se dodatno informišem. Liga je dosta bolja u odnosu na prije, to vidi po igračima, koji su sa nama bili na okupljanju. Kvalitetniji su tereni, kvalitetniji treneri i odmah se vidi napredak. Nadam se da će liga dodatno napredovati i da će Željo, barem na Grbavici, izgledati bolje nego u prošloj polusezoni. Tokom kratkog odmora u Sarajevu proveo sam neko vrijeme družeći se sa Semirom Štilićem, koji me je dodatno informisao o situaciji, kako u Želji, tako i u kompletnom prvenstvu! 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.