BUNDESLIGA

Može li Gros prekinuti agoniju navijača Šalkea?

Tim iz Gelzenkirhena 29 utakmica bez pobjede

Najgori napad i najgora odbrana lige. Agencije

Piše: A. Milišić

2.1.2021

Šalke je u 2020. godini ispisao neke od najmračnijih stranica klupske historije. Tim iz Gelzenkirhena već 29 prvenstvenih utakmica u nizu nije osjetio slast pobjede što je primoralo upravu kluba da posegne za novom promjenom i imenuje četvrtog trenera ove sezone.

Na dnu tabele

Sa samo četiri osvojena boda iz 13 utakmica ove sezone, Šalke je posljednji na tabeli Bundeslige, a kada je u septembru počelo prvenstvo Njemačke ekipu je vodio Dejvid Vagner (David Wagner). Na kraju mjeseca zamijenio ga je Manuel Baum, koji se u klubu zadržao do 18. decembra. Nakon njegove smjene, kao privremeno rješenje, doveden je Hub Stivens (Hub Stevens) koji je sutradan u derbiju začelja doživio poraz od Arminije Bilefeld na domaćem terenu. 

Četvrti trener ove sezone traži spas od ispadanja u „Cvajtu“. Agencije

Na užarenu klupu Šalkea danas će sjesti Švicarac Kristijan Gros (Christian Gross) koji će na gostovanju Herti od 18:30 sati tražiti prekid agonije navijača ovog kluba koja traje još od 17. januara 2020. kada je Šalke posljednji put slavio pobjedu u Bundesligi savladavši Borusiju Menhengladbah rezultatom 2:0. 

Cilj opstanak

Za Šalke će u narednih nekoliko mjeseci sve biti usmjereno ka opstanku u Bundesligi. Zna to vrlo dobro i Gros, koji je bez posla od februara 2020. kada je prekinuo saradnju sa Al Ahlijem. On je u sezoni 2009/10. sa Štutgartom izborio plasman u Evropsku ligu. Najveće uspjehe doživio je kao trener Bazela s kojim je četiri puta osvajao prvenstvo Švicarske. U karijeri je još vodio Grashopers, Totenhem i Jang bojs.

Najgori napad i najgora odbrana u ligi loši su epiteti zbog kojih se lica navijača Šalkea crvene ove jeseni. Statistički gledano, s gol-razlikom 8:36 ubjedljivo su najlošija ekipa u Bundesligi u dosadašnjem dijelu sezone. Od sigurne zone dijeli ih sedam bodova, više nego što su uspjeli osvojiti u prvih 13 kola.


Stigao Kolašinac

Sead Kolašinac do kraja sezone igrat će za Šalke iz kojeg je prešao u Arsenal.

On će od 4. januara imati pravo nastupa u njemačkom klubu iz kojeg su mu poručili: „Dobro došao kući“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.