REPREZENTACIJA

Izvršni odbor NSBiH ponovo zasjeda: Hoće li Petev danas postati selektor

Izgleda da se od početka bez razloga igralo s imenom Barbareza

Petev: Mjesto mu predodređeno. Agencije

Piše: G. Šumar

4.1.2021

Uprkos protivljenju bh. javnosti, te legendi i bivših asova našeg fudbala, sadašnjih i bivših reprezentativaca, Bugarin Ivajlo Petev (Ivaylo) blizu je imenovanja za selektora našeg državnog tima.


Glasačka mašina

Fudbalski savez Republike Srpske ne odustaje od Peteva, kojeg je predložio Zvjezdan Misimović (član Stručne komisije NSBiH), te je minulih dana – pred današnju sjednicu Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, intenzivno skupljao glasove. 

Pored pet glasova delegata iz FSRS i četiri – kako se to popularno kaže, „H“ komponente, neophodna su još dva glasa iz „B“ komponente, ali kako kaže naš izvor iz NSBiH, to ide malo teže.

- Da statut nije promijenjen izbor Peteva se moga lagano izglasati i bez, u ovom slučaju, „B“ komponente, a sada to ide teže. Jer, za donošenje konačne odluke sada je potreban makar jedan glas „B“ komponenete i to na sljedeći način: Danas se fingira kvorum i nema 12 prisutnih (neki članovi namjerno ne dođu...) i sjednica se mora održati dan kasnije u isto vrijeme, objašnjava naš izvor iz NSBiH, te dodaje:

Favorit od početka

- Na drugoj sjednici, po starom statutu, za konačnu odluku je trebala apsolutna većina od maksimalno osam glasova, a ovisno o prisutnim na sjednici i manje... Sada, ako se odluči na to – zbog promjena Statuta, u tih osam glasova mora biti makar jedan, u slučaju Petev, iz „B“ komponente. 

Zbog Emira Spahića, Sergeja Barbareza, navijača, legendi, javnosti... bit će teško naći dva glasa „B“ komponente za današnju sjednicu, odnosno makar jedan za drugu.

S obzirom na trenutno stanje u bh. fudbalskoj vladi, izgleda da se od početka selektorske križaljka bez razloga igralo s imenom Barbareza, jer je Petev od strata bio favorit, ali njegovo imenovanje nikako nije htio prihvatiti Emir Spahić (član Stručne komisije NSBiH). Ne prihvata ga ni dalje...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.