SELEKTORSKA KRIŽALJKA

Zeljković: Komisija se odlučila za Peteva, ali Barbarez nije otpao iz igre

Pozvao Begića da "izađe iza zavjese i da se počne baviti svojim poslom"

A. Vatreš

Vico Zeljković

Foto: ARHIV


Bosna i Hercegovina ni danas nije dobila novog selektora. Sjednica Izvršnog odbora N/FS BiH je prekinuta jer njoj nisu prisustvovali svi članovi, između ostalih i aktuelni predsjednik Elvedin Begić, kojeg je jedan od članova Komisije za izbor selektora Vico Zeljković direktno okrivio za novonastalu situaciju.

- Imamo jednu jako lošu situaciju, odnosno katastrofalnu. Aktuelni predsjednik Begić je kriv za propast današnje sjednice jer nije želio da se izabere selektor. Moram pojasniti neke stvari javnosti. Bilo je puno natpisa o samim kandidatima i procesu vođenja do izbora selektora. Formirana je Komisija koja je naknadno formirala stručnu komisiju koja treba da predloži određene kandidate i da ta komisija od tih kandidata izabere one kandidate za koje smatra da su najbolji. Taj posao je odrađen do kraja. Spahić i Misimović su dali dva prijedloga - Barbareza i Peteva, a onda je bio posao da ide do kraja i da se izabere jedan od dva kandidata. Komisija od pet članova, izuzev Begića, donijela je odluku da Petev bude prijedlog za selektora. Na kraju smo imali sjednicu Izvršnog odbora, ali nismo stavili prijedlog na glasanje jer nam je rečeno da je Begić napravio sastanak telefonski i gdje je isprezentirao da to nije bošnjaki interes da Petev bude izabran. Stvarno ne razumijem te poteze. On je od ovog Saveza dobio neke pozicije. Moram reći da je izabran za počasnog predsjednika pored jednog Ivice Osima – rekao je Zeljković i dodao:

- Znajući to sve, očekivalo se da ne da nekom radi neke ustupke, nego da se ponaša konstruktivno. Pokušava da pokaže da, pošto odlazi, da je do sada sve funkcioniralo u Savezu dok je on bio predsjednik, a da je sada sve loše kada on odlazi. Begić je telefonski pozvao članove IO sa bošnjačke strane i inzistirao na stavovima da to nije bošnjački stav. Danas ih na sjednici to pitam, zbog čega je Begić predstavnik Bošnjaka? Na kraju smo procijenili da nema potrebe da idemo na glasanje. Postojala je određena volja da se izglasa da Petev bude selektor, ali radi razumijevanja tih ljudi, pomjerili smo nekoliko dana ili sjednica. Aktuelni predsjednik treba da odgovori na sva ta pitanja i ako ima bolja rješenja, neka dođe i preezentuje ih. Krije se iza privatnih problema i onda radi ovakve stvari.

Treće ime

Zeljković je pozvao Begića da "izađe iza zavjese i da se počne baviti svojim poslom".

- Da li je politka ušla u Savez, ne bih rekao, ali Begić sa ovakvim stvarima pokušava unijeti nemir. Moguće je da bude neko treće ime, ali ne vidim kako ćemo doći do sljedećeg imena, jer Begić svjesno izbjegava sjednice, poziva se na privatne probleme, pa iza zavjese pravi pritiske i prema ljudima plasira inforamciju u vidu komentara kako BHF ili pojedini portali nisu za ta rješenja, a u isto vrijeme nije mu smetalo kada su pojedini mediji pravili pritisak jer je on sam izabran za počasnog predsjednika.

- Bitno je da se držimo Statuta. To što kasnimo sa selektorom, to je druga stvar. Trebali smo ga izabrati početkom dvanaestog mjeseca. I ko god da bude selektor, sudit će mu rezultati, a ne ime i prezime... Pozivam i aktuelnog predsjednika da izađe iza zavjese i da se počne baviti svojim poslom ili da da neopozivu ostavku, a nas pusti da radimo naš posao.

Teška odluka

Naglasio je da je Sergej Barbarez još uvijek u igri za selektorsko mjesto.

- Barbarez nije otpao iz igre. Komisija je donijela stav da ide prema Izvršnom odboru s Petevom. Barbarez je neko ko je budućnost ove reprezentacije i neko s kim sam lično razgovarao dva puta. S njegove strane sam dobio uvjerenja da ga niko nije ni zvao. Legenda je bh. reprezentacije i sa njim treba da se razgovara. Komisija sa pet ljudi je na kraju odlučila za Peteva. Bilo koja odluka koja se donosi je teška odluka. Mi u ovom momentu smatramo da Petev ima više iskustva, ali isto tako, činjenica je, Barbarez nije vodio nijednu ekipu i smatrali smo da je to njegov nedostatak, iako ima veliku podršku medija i navijača. Mada, utakmice sve odlučuju. Mi smo tu da donosimo odluke, želimo da ih donosimo, da stojimo iza njih, ali da dođemo do toga, moramo da sredimo stvari unutar Saveza. Do sada nije bilo ovakvih problema, ali Begić ne prihvata činjenicu da napušta tu poziciju predsjednika - dodao je Zeljković.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na