BIVŠI KAPITEN

Emir Spahić za „Avaz“: Stvari se mogu riješiti samo zajedničkim snagama, iskreno i u facu

Ko god da dođe za selektora imat će jako, jako težak posao

Emir Spahić: Mi smo znali u kakav posao ulazimo. Avaz

Piše: Goran Šumar

5.1.2021

Emir Spahić, član Stručne komisije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine za izbor selektora, u razgovoru za „Avaz“ komentirao je trenutnu pat poziciju u selektorskoj križaljci. Podsjetimo, popularni Spaha je predložio Sergeja Barbareza, a Zvjezdan Misimović je stao iza Ivaila Peteva (Ivaylo) i Marka Simeonea (Marco), što je podijelio fudbalsku vladu... 


Jedino rješenje

- Mislim da je jedino rješenje da predsjednik Saveza (Elvedin Begić – op.a.) okupi sve snage, da sjednu za sto i donesu plan kojim će riješiti ovu situaciju. Bez toga, odnosno, zajedničkog rješavanja, problem ne može riješiti niko. Niko, ni Vico (Zeljković), ni Begić... Znači, samo zajedničkim snagama. Iskreno i u facu - ističe legendarni kapiten našeg državnog tima i stub odbrane „Zmajeva“. 

Možete li Vi i Misimović pokrenuti inicijativu za izlazak iz slijepe ulice, s obzirom na to da naredna sjednica Izvršnog odbora NSBiH nije ni zakazana, a kvalifikacije za Mundijal u Kataru počinju već u martu. 

- Normalno da ne možemo. Naša je obaveza bila da obavimo razgovore sa potencijalnim kandidatima i mi smo svoj posao obavili. Ljudi su nam se zahvalili i to je to.

Osjećate li se iskorištenim?

- Jesmo li iskorišteni, pa normalno da jesmo. Iskorišteni smo u interesu Nogometnog saveza. Mi smo znali u kakav posao ulazimo.

Ipak, Vaš izvještaj je gurnut pod tepih. 

- Nema šta, gurnut ili ne gurnut. Kad pogledate realno, i Misketov izvještaj je neko gurnuo sa strane. Je li tako? Isto je i sa njegove strane, ni taj Bugarin, ni Marko Simone nisu dobili podršku. 

Da li je rješenje trenutne situacije neko treći, ni Petev, ni Barbarez?  

- Sigurno da sada, kako se ovo odvija, to je moguća opcija.


Spahić: Realno pogledati situaciju na terenu. Arhiv

Nova generacija

Kakva je budućnost našeg državnog tima?

- Ko god da dođe za selektora imat će jako, jako težak posao. Mi nismo kvalitetom na onom nivou na kojem smo bili zadnjih desetak godina. To se osjeti, to treba prihvatiti, te realno pogledati situaciju na terenu i krenuti sa stvaranjem neke nove generacije. Normalno, uz ove starije, njih nekoliko, koji stvarno daju puno našoj reprezentaciji. Na njih se može osloniti još par godina i to treba iskoristiti - zaključio je Spahić.


Težak put

Posebno je težak put do Mundijala u Kataru. Direktno ide samo prvoplasirani tim u grupi, a tu je jedna Francuska, te Ukrajina, Finska, Kazahstan, dok drugoplasirani tim igra dvije utakmice u bražu.  

- Katastrofa. Upravo zbog toga sam govorio da se treba krenuti sa stvaranjem nove generacije - rekao je Spahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.