SARAJEVO

Miloš Đurković: Sarajevo drži primat, titula je naša

Sve dok politika kroji sudbinu sporta nećemo imati sreće

Đurković: Politika u sportu nije dobro došla. Arhiv

Piše: F. Mutevelić

13.1.2021

Bivši čuvar mreže i bivši trener golmana tima sa Koševa, Miloš Đurković bio je u šampionskoj generaciji (1984./85.), kada je titula osvojena i stigla po drugi put na Koševo. 

Te godine popularni "lav s Koševa" proglašen je za najboljeg golmana u bivšoj nam državi. Branio je na golu i slavnog Bešiktaša (1986./87.) koji je prije skoro 34 godine izborio četvrtfinale tadašnjeg Kupa evropskih šampiona. I tada je proglašen za najboljeg pojedinca. 

U razgovoru za "Avaz" govori o svom klubu koji ga je vinuo u visine i podario mu šampionsku titulu, prebolovanoj koroni, i politici, koja se sve više i više nalazi u sportu. 

- Ovo je vrijeme kada se trebamo čuvati i biti odgovorni jedni prema drugima. Imao sam sreću da prebolujem koronavirus. Shvatio sam da nije bilo nimalo bezopasno i bezazleno. Čuvajte se, poručuje Đurković.

FK Sarajevo u kojem je Đurković sa velikim uspjehom branio i svojim bravuroznim intervencijama dizao navijače na noge, trenutno je sada lider na tabeli Premijer lige, još ne zna za poraz, i koji juriša na odbranu titule.

- Sarajevo je daleko najkvalitetnija ekipa u Bosni i Hercegovini. Nemaju pravu konkurenciju, i to se vidi ko imalo poznaje fudbal. Držimo primat, smiješi nam se odbrana titule, i to zasluženo. Bit ćemo i ove godine šampioni, konstatuje Đurković.

Politika je ušla u sve pore našeg društva što je žalosno, posebno je prisutna u sportu, gdje nismo navikli da je ima. Ipak, svjesni smo da ona u mnogome kroji sudbinu sporta, a to nije dobro.

- Sve dok politika bude na prvom mjestu, a sport u drugom planu, nećemo imati sreće, zaključuje Đurković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.