FIFA BEST NAGRADE

Levandovski: Klop je bio zao učitelj

Jirgen za mene nije bio samo očinska figura

Levandovski: Kada sam došao, želio sam sve na brzinu, jak pas, sve iz jednog dodira. Arhiva

G. Š. / SK

12.1.2021

Robert Levandovski (Robert Lewandowski) i Jirgen Klop (Jurgen Klopp) bili su centralne ličnost dodjele FIFA Best nagrada. Prvi je proglašen najboljim igračem, a drugi najboljim trenerom za 2020. godini. To je dobar povod prisjetiti se kakva je bila njihova saradnja u Borusiji iz Dortmunda.  Drugi najbolji strijelac Evrope prošle sezone i vedeta minhenskog Bajerna za sadašnjeg trenera Liverpula rekao je da je bio „zao“ učitelj. 

– Jirgen za mene nije bio samo očinska figura, rekao je Levandovski i dodao:

- Kao trener bio je „zao“, ali u najpozitivnijem mogućem kontekstu. Da vam objasnim. Kojeg učitelja iz škole se sjećate? Onog kod kojeg vam je bilo lako i nikada nije očekivao više od vas, već onog koji vas je konstantno izlagao pritisku. Koji je, naizgled, bio zao prema vama, a sa takvim učiteljem ste napredovali. E takav je Jirgen bio. On nije bio zadovoljan da vi budete vrlo dobri, već da budete bolji od odličnog. 

Takav odnos podrazumijevao je česte konfrontacije, posebno kada je Poljak tek došao u Dortmund.

– Kada sam došao, želio sam sve na brzinu, jak pas, sve iz jednog dodira. On me je smirio, da koristim i dva dodira ako treba. To je bilo potpuno protivno mojoj prirodi, ali ubrzo sam postizao više golova. A onda, tek tako, kada sam to usavršio, izazvao me je da se ubrzam i da sve rješavam iz jednog dodira. Prvo me usporio, pa onda ubrzao. To zvuči prosto, ali je u stvari genijalno, zaključio je napadač Bajerna, prenosi SK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.