TALENTI

Benjamin Tahirović iz Sarajeva na vratima rimskog velikana

Švedski fudbaler bh. korijena na probi u velikoj Romi

Mladi fudbaler susreo se s Džekom. PRIVATNI ALBUM

Piše: A. Nalo

14.1.2021

Da se snovi ostvaruju svjedoči 17-togodišnji fudbaler Benjamin Tahirović, porijeklom Sarajlija, igrač švedskog Vasalunda iz Štokholma, koji se posljednjih sedam dana nalazi na probi u velikoj Romi

Poziv rimskog velikana nije iznenađenje s obzirom da igra mladog napadača Vasalunda budi interesovanje klubova iz cijele Evrope.  


Potpisivanje ugovora

Njegov talenat zapazili su i skauti Sportinga iz Lisabona, Porta i Empolija, gdje je Benjamin također bio na probama. Samo dva dana prije odlaska u glavni grad Italije, Tahirović je bio na korak do potpisivanja ugovora sa Benfikom, gdje je pozivan već dva puta.

Do igranja na terenima velikih klubova nije došlo preko noći. Ovaj talentirani fudbaler igrao je dvije sezone u AIK-U i FC Djursholmum, a njegov matični Vasalund, sa kojim je potpisao profesionalni seniorski ugovor nakon povratka iz Benfike, ima velike planove i smatraju ga supertalentom pred kojim je blistava fudbalska karijera.

- To je jedan od talenata u kojeg smo odlučili najviše ulagati. Kao rezultat toga, dobio je punu minutažu tokom sezone u kojoj smo pobijedili u seriji - riječi su Chengisa (Čengiza) Rehmana, sportskog direktora Vasalunda, koji Benjamina opisuje kao igrača koji može igrati sve, od napadača do defanzivnog veznjaka.

Saznajemo da su čelnici Rome veoma zadovoljni kako se Tahirović snalazi na terenu, te iako je planirano da na probi bude sedam dana, boravak u Italiji produžen mu je za još pet dana. Stoga sve ukazuje da bi Benjamin već u nastavku sezone mogao zaigrati u dresu popularne Vučice.

Odgovor na pitanje da li će Džeko dobiti bh. pojačanje u Romi, ili će talentirani Benjamin prihvatiti neku od ponuda koje ga čekaju po povratku u Štokholm, prvenstveno Benfike, zavisi i od švedskog Vasalunda sa kojim ima ugovor.

Susret sa Džekom

- Susret sa Edinom je nešto o čemu sam maštao oduvijek. Mnogo mi znači njegova podrška i savjeti koje mi je dao. Edin je prije svega veliki čovjek, a potom vrhunski fudbaler i bila bi mi čast igrati s njim - kazao nam je Tahirović.

Da će Benjamin biti jedan od mnogih igrača bh. korijena koji će braniti boje druge države, vrlo je izvjesno s obzirom na to da je talentirani fudbaler već nekoliko puta igrao za Švedsku reprezentaciju. Sa druge strane poziv iz Reprezentacije BiH je izostao, kao i u mnogim drugim primjerima vrhunskih igrača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.