STATISTIKA

Driblaju ga, ne zna dodati loptu, a opet Junajted ne može bez njega

Postigao je osam golova i podijelio sedam asistencija

Portugalac impresionira. ARHIVA

F. M. / Index.hr

17.1.2021

Niko ne troši više lopti nego on, rijetki driblaju manje od njega i nikoga ne driblaju više nego njega. Ali Mančester junajted ne bi bio prvi na tabeli Premijer lige bez golova, asistencija i genijalnosti Brune Fernandesa. Portugalac je igrač kakvih dugo nije bilo i kojeg je nemoguće kopirati.

Svijetu nogometa odavno nedostaje duh Manuela Rui Koste, Roberta Bađa (Baggio), Zinedina Zidana (Zinedine Zidane), Frančeska Totija (Francesco Totti), svih "desetki" koje su igrale protiv pravila, a opet bili vrhunski igrači. Bruno Fernandes vraća taj duh i budi vjeru u navijačima Mančester junajteda da opet mogu biti prvaci.

Prema statistici SofaScorea, Fernandes je u ovoj sezoni Premijeršipa čak 350 puta izgubio posjed lopte, i po tome je drugi najgori igrač prvenstva. Imao je 225 netačnih dodavanja, što ga također svrstava na drugo mjesto najgorih igrača najjače engleske lige. Uspio je samo osam puta predriblati protivnika, čak 133 igrača učinila su to češće. Ove brojke zaokružio je podatkom da su ga protivnici 35 puta predriblali, prema čemu je prvi na toj neslavnoj listi.

Kada se pogledaju ove brojke, lako se može zaključiti da se radi o igraču koji svojom buntovnošću i nezainteresiranošću izluđuje trenera i saigrače, a zapravo je najbolji igrač Mančester Junajteda, i jedan od najboljih u ligi.

Njegov negativan učinak je druga strana medalje i posljedica svega dobrog što Portugalac radi, a on je s 11 golova i sedam asistencija treći najbolji strijelac i asistent Premijeršipa. Na trećem mjestu je i po količini kreiranih velikih šansi (10) i prosječnom broju ključnih dodavanja po utakmici (3.1).

Ovdje je nezaobilazno istaći jedan fascinantan podatak, a to je da Junajted u prošloj sezoni nije imao nijedan ligaški poraz otkako je Fernandes 29. januara 2020. godine stigao na Old Traford. Nastupio je u svih 14 Junajtedovih ligaških utakmica, kao starter te je postigao osam golova i podijelio sedam asistencija, a klub je ostvario devet pobjeda i pet remija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.