INTERVJU

Slobodan Klačar: Dobrog selektora ne možemo dovesti za male pare

Imamo domaće stručnjake poput Musemića, Osima, Hadžibegića

Klačar: Uspješan stručnjak. ARHIVA

Piše: F. Mutevelić

17.1.2021

Bivši kondicioni trener FK Sarajevo, i licencirani fitnes i UEFA A trener Slobodan Klačar, nedavno je bio angažiran na Filipinima, gdje je zajedno sa Ristom Vidakovićem vodio klub Ceres Negros. Trenutno se nalazi u Maleziji u klubu Terenganu. Nakon rada u omladinskom pogonu Sarajeva stigla je ponuda od Riste Vidakovića, bivšeg igrača Sarajeva.

- Otišao sam i ostao dvije sezone, klub je u tom periodu osvojio dva domaća prvenstva i Kup te ranije i AFC Kup jugoistočne Azije. Saradnja je bila korektna, sportska i profesionalna. Bilo je zaista lijepo iskustvo, gdje sam napredovao kao trener uz mentorstvo Vidakovića, kaže Klačar.

Trenutno se nalazi  u Maleziji, gdje obavlja funkciju glavnog fitnes trenera, te analitičara u "football fitness science" odsjeku kluba, koji igra najviši rang fudbala u Maleziji. 

- Klub nikada nije bio prvak, ali je zato osvojio dva Kupa. Zbog pandemije koronavirusa jedno vrijeme smo bili na pauzi, ali sad se već uveliko na pripremama spremamo za prvenstvo, koje počinje u martu. Malezija je jedna od najrazvijenijih država svijeta, i ulaže mnogo u sport i fudbal. Za 10 do 15 godina bit će na zavidnom nivou gdje će dolaziti sve više fudbalera iz Evrope, mišljenja je Klačar.

Saga oko bh. selektora se nastavlja i ove tekuće godine. NSBiH je podijeljen, kao i navijači, mediji i bivši igrači i legende koje su nekada igrali i bavili se sportom. Favorit za selektora je Ivailo Petev iz Bugarske.

- Ne mislim da možemo dovesti dobrog stranca za male pare, pa me takav izbor uopšte ne čudi. Mijenjamo često selektore, a pretjerana rotacija ne donosi uspjeh. Imamo jako dobre domaće trenere, koji mogu voditi reprezentaciju, od Musemića, Osima, Hadžibegića...,zaključio je Slobodan Klačar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.