SELEKTORSKA KRIŽALJKA

Darije Kalezić iz Mastrihta za "Avaz": Bojim se da će se produbiti kriza

Da li se u startu pravi jedan nepoželjan, neprijatan i nezdrav temelj

Kalezić: Drago mi je što navijači imaju dovoljno respekta za moj rad. Arhiva

Piše: G. Šumar

19.1.2021

Navijači naših reprezentativnih selekcija „Ljuti Krajišnici“ su za rješenje selektorske križaljke Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine predložili Sarajliju Faruka Hadžibegića i Mostarca Darija Kalezića.

- Zamislite, obojica Bosanci i Hercegovci, zadovoljavaju i taj vaš „nacionalni ključ“, obraćajući se čelnicima NSBiH, između ostalog, konstatiraju „Ljuti krajišnici“, te dodaju:

- Jedan Bošnjak, drugi Pravoslavac (Srbin) - jedan Sarajlija (Bosanac), a drugi Mostarac (Hercegovac)...


Bez poziva

Tim povodom pozvali smo Kalezića. 

- Nije prvi put da se moje ime spominje u kontekstu izbora selektora naše reprezentacije. Ako ja ikako mogu pomoći reprezentaciji, kao državljanin Bosne i Hercegovine, spreman sam. To bi svakom treneru trebala biti velika čast, rekao je Kalezić za „Dnevni avaz“, te dodao:

- Moje ime se također spominjalo i za rad sa Dušanom Bajevićem, ali mene niko nikada nije kontaktirao iz Saveza.

Ipak, lijepo je to, kako kaže, što ga se sjete makar navijači.

- To je pozitivno. Drago mi je što navijači u BiH, kao i inostranstvu, imaju dovoljno respekta za moj rad... No, vidim, odnosno čitam da je glavni kandidat za selektora Bugar Ivajlo Petev. Kao stranac u Nizozemskoj i niz zemalja gdje sam radio na najvišem nivou, nisam apriori protiv dovođenja stranca. Međutim, stranac na kormili jedne reprezentacije treba da ima veliki renome, veliki status. Ti treneri s tim velikim renomeom, statusom, znanjem i iskustvom imaju uvijek dodatnu težinu i vrijednost za jednu reprezentaciju, pogotovo našu, analizira šef struke Mastrihta.

No, Petev nema taj status.

- Ako to nije slučaj, onda se u startu pravi jedan nepoželjan, neprijatan i nezdrav temelj. A na osnovu toga se ne mogu stvarati pozitivna očekivanja za dalju gradnju. Jer, ako taj izbor ne podržava javnost, mediji, navijači BiH... onda to nije dobar početak ni za jednu stranu. I onda, umjesto da se svi zajedno nadamo da će reprezentacija opet ostvariti dobre rezultate, svaki negativan rezultat ili negativna zbivanja u i oko državnog tima će produbiti krizu. Bojim se da se ne dogodi upravo to. Jer, pomenuti izbor je veliki rizik - ističe Kalezić.

Kalezić: Jako je bitno dobro poznavati dešavanja na domaćem terenu. Arhiva

Imamo stručnjake

Smatra da mi imamo dovoljno naših fudbalskih stručnjaka, koji su pokazali da su sposobni voditi reprezentativne selekcije. 

- I da imaju kvalitete za to... A što je najbitnije, njihova je prednost što poznaju mentalitet i karakter naših igrača. Naravno, i zbivanja u našem, bh. fudbalu, u usporedbi sa evropskim i svjetskim fudbalom. Jako je bitno dobro poznavati dešavanja na domaćem terenu, odnosno sa našim igračima koji igraju u BiH i inostranstvu, ali u realizaciji s modernizacijom fudbala na evropskom i svjetskom nivou, to jeste razvojem timova, igrača i reprezentacije.

Imenovanje u četvrtak

Izvršni odbor NSBiH u četvrtak će najvjerovatnije izabrati novog selektora naše reprezentacije. Prema posljednjim informacijama iz kuće bh. fudbala, sada su za izbor Peteva, pored predstavnika Fudbalskog saveza Republike Srpske i – kako to piše u Statutu NSBiH, „H“ kompomente, spremna glasati i dva delegata „B“ komponente, tako da je riješena pat pozicija. 

Podsjetimo, član Komisije za izbor selektora i član Izvršnog odbora NSBiH Irfan Durić je i na prethodnoj sjednici Komisije, ipak, podržao izbor Bugara...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.