PARIZ

Poketino: Sve sam fleksibilniji, pregovaram sa igračima o svemu

Mesi je umalo došao kod mene u Espanjol, pozajmica je bila skoro gotova

Poketino: Svi su me dočekali sjajno. Agencije

G. Š. / SK

20.1.2021

Novi trener fudbalera Pari Sen Žermena Maurisio Poketino (Mauricio Pochettino) nalazi se u karantinu zbog koronavirusa odakle je dao intervju za španski radio "Kadena Ser".

„Bolje se osjećam, imao sam sreće… Osjećao sam samo pojedine simptome, glavobolju i bol u kostima. Temperaturu gotovo da nisam ni imao. U četvrtak ću imati novi test, pa ću znati kakva je situacija, da li ću moći da vodim tim, rekao je Poketino.

Mnogo je drugačije

Na pitanje koliko se PSG promijenio od kada je nastupao za njega kao igrač, odgovorio je:

- Mnogo je drugačije. Prije svega na medijskom nivou. Prati se svaki korak. Strast je ista kao nekada, i trening centar je na istom mjestu. Sve ostalo je dosta drukčije. PSG je sada druga dimenzija, jedan od najboljih klubova na svijetu. 

Argentinac je otkrio na čiji poziv je došao u Pariz. 

- Leonardo, sportski direktor me je zvao poslije utakmice 23. decembra. Bilo je jutro. Pitao me je da li sam zainteresovan da postanem trener PSG-a, rekao sam odmah ‘da’ i počeli smo pregovore. Brzo smo se sve dogovorili.

Parižani do sada nisu osvojili Ligu prvaka, a kako ulažu ogroman novac u klub, nameće se pitanje da li je to glavni cilj?

- Jasno mi je da je to primarni cilj, tako je već duži niz godina. Ne treba to ni da mi govore, nije potrebno. Liga prvaka je velika želja Pari Sen Žermena. Prošle godine bili su blizu. Nadam se da ćemo napraviti još taj jedan korak.

Poketino nije želio da komentariše Nejmarove (Neymar) riječi da će sljedeće sezone nastupati zajedno sa Lionelom Mesijem (Messi).

- Čuo sam za to, ali nismo imali vremena da o bilo čemu razgovaramo. Ni u vezi sa tržištom, niti u vezi sa Leom. Fokusiran sam na nadmetanje, na pobjede.

Lista želja

Mediji uveliko pišu da je Mesi na listi želja PSG-a, a kako su on i Poketino zemljaci, čini se da je njegov dolazak nikad bliži. 

Ne komentarišem takve stvari. Dok sam radio u Sautemptonu, Espanjolu i u Totenhemu sanjao sam da imam najbolje igrače. Mesi je umalo došao kod mene u Espanjol, pozajmica je bila skoro gotova. Ali onda je odigrao jednu sjajnu prijateljsku utakmicu za prvi tim i… Viđao sam se sa Leom u Londonu i u Italiji. Dijelimo ljubav prema Njuelsu, to je ono što nas spaja. Ne želim da pričam o Mesiju jer sve što bih rekao dobilo bi neku pogrešnu, veliku dimenziju. Spolja se vidi samo mali dio onoga što se dešava unutar klubova. 

Rad sa zvezdama kao što su Nejmar i Mbape zna da bude naporan, ipak za sada stvari stoje dobro.

Dočekali su me sjajno. Otvoreni su za novi rad. Zahvalan sam im kako su se ponijeli. Njih dvojica, Kejlor, Markinjos, Di Marija, Berati… Svi. 

Jedno od najneobičnijih pitanja za trenere drugih klubova bilo bi kako ćete reagovati na rođendan sestre vašeg fudbalera, ali kada u timu imate Nejmara koji svake godine putuje u Brazil na nekoliko dana zbog rođendan svoje sestre koji je 11. marta, a uz to napravi nekoliko skandala, to pitanje zvuči sasvim normalno.

Vidjet ćemo kada za to dođe vrijeme. Kada sam počinjao 2009. godine obećao sam sebi da neću biti fleksibilan. Tako sam se predstavljao svima. Danas, 12 godina kasnije, sve sam fleksibilniji i pregovaram sa igračima o svemu. Nove generacije vole da imaju mišljenje i da se pitaju. Autoritet se kod njih ne stiče nametanjem nekih odluka, zaključio je Poketino.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.