NOGOMET

Figueras ima 41 godinu, ali je branio partiju života protiv Real Madrida

Dočekao je njegovih pet minuta slave

Figueras: Kao vino. AGENCIJE

F. Mutevelić

21.1.2021

Hose Huan Figueras (Jose Juan Figueras) (41) je još jednom opravdao onu staru da su golmani što stariji to bolji. Ipak kuriozitet za Figuerasa, je da  je toliko star da tri kluba za koje je branio više ne postoje. 

Granada 74, Aguilas i Siudad Mursija su ugašeni, ali ni ostali klubovi u njegovoj karijeri, koja je počela 1998. godine nisu glamurozni. U 23 godine karijere, samo jedna utakmica Primere.  

Lugo, Elče, i Alkojano. Jedini jači i poznatiji klub u kojem je bio je Selta, ali je tamo bio u rezervnoj ekipi, a jedan nastup u La Ligi za Seltu ujedno je njegova jedina utakmica u najjačoj španskoj ligi. Sve ostale odradio je u drugoj i trećoj ligi.

Ipak dočekao je ne 15 nego 120 minuta slave. I onda, nakon 23 godine potucanja po klupama, i borbama za opstanak u Segundi i Terceri, Figueras je dočekao svojih pet minuta.

U šesnaestini finala Kupa kralja njegov Alkojano, trećeplasirani klub iz jedne od skupina treće lige, izvukao je Real Madrid. Očekivalo se da će Figueras ovu utakmicu pamtiti po rekordnom broju golova u svojoj mreži.

Umjesto toga, u 41. godini, i nakon stotina utakmica po provincijskim stadiončićima, Figueras je na jednom upravo takvom, El Collau u Alkoju, kapaciteta 4850 mjesta, branio partiju života.

Nadmašio je Ter Štegena (Ter Stegena), Oblaka i Handanovića. Nijednom od golmanskih velikana, koji su ove sezone čuvali gol protiv Reala nije uspjelo ono što je Figuerasu; odbraniti čak 10 šuteva igrača najvećeg kluba na svijetu.

Figueras je odbranio sve, osim Militaova pogotka, sve što mu je išlo prema golu, iz svih pozicija za senzacionalnu pobjedu 2:1 svog kluba, nakon produžetaka. 

To je bila dostojna i napokon dočekana nagrada za dugu karijeru ovog golmana, ali ne samo njega, nego svih onih hiljada igrača, koji stotine utakmica, cijele karijere, provedu po nižim ligama i provincijskim stadionima bez da dobiju trenutak slave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.