ASOVI

Senad Lulić za "Avaz": Lijep je osjećaj ponovo biti na terenu, bez obzira na koronu i prazan stadion

Imamo kvalitet da sa Ukrajinom, Finskom i Kazahstanom igramo ravnopravno i borimo za to drugo mjesto i dodatne kvalifikacije, rekao je naš iskusni reprezentativac

Lulić: Sa ekipom treniram već 12-13 dana, tako da će mi poslije toliko duge pauze trebati bar još malo vremena da ponovo budem starter. SS Lazio

Piše: Goran Šumar

24.1.2021

Kapiten Lacija Senad Lulić (35) u četvrtak se vratio u tim poslije skoro godinu pauze zbog povrede skočnog zgloba. Priliku za igru dobio je u 71. minuti meča osmine finala Kupa Italije protiv Parme, koji je Lacijo uspješno apsolvirao s 2:1 i plasirao se u četvrtfinale. 


Povratak u ekipu

- Normalno, poslije (pre)duge pauze od 11 mjeseci, lijep je osjećaj ponovo biti na terenu. U međuvremenu, bilo je tu i svakakvih komplikacija, povreda, operacija... Tako da je bilo lijepo ponovo istrčati na Olimpiko - rekao je Lulić u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“, te dodao: 

- Prvi put sam zaigrao nakon skoro godinu, ali i na stadionu bez publike zbog pandemije koronavirusa. To je bilo baš nekako neobično.... Ali, najvažnije je da sam ponovo na terenu, te da ponovo mogu igrati. To je stvarno lijep osjećaj koji je teško i opisati.

Kad Vas možemo očekivati u startnoj postavi, sa kapitenskom trakom uz lijevu aut liniju? 

- Sa ekipom treniram već 12-13 dana, tako da će mi poslije toliko duge pauze trebati bar još malo vremena. Nije isto trenirati sam i sa ekipom. Treba mi još treninga sa ekipom kako bi se vratio u top formu. Ali, iz dana u dan je to bolje, napredujem(o), pa ćemo vidjeti kada će biti najbolji tajming za povratak u startnu postavu.

Lacijo je ušao u dobru seriju, tako da polako – nakon lošijeg starta, ide prema mjestu koje Vam pripada. 

- Još nismo odigrali ni pola sezone, pred nama još puno utakmica. Bit će tu još svašta, mislim na borbu za plasman, kako na vrhu, tako i dnu tabele. Također, nikad se ne zna šta se neplanirano može desiti, i povrede, i sad ovaj koronavirus, pozitivni testovi... Jednostavno, danas u fudbalu trebaš da živiš iz dana u dan, te da se pripremaš i fokusiraš samo za prvo predstojeća iskušenja.  

Sezona je duga, svi smo tu negdje, sedam-osam timova se bori za četiri mjesta koja vode u Ligu prvaka. Normalno, svi želimo u Ligu prvaka, ali nikome neće biti lako to ostvariti. Međutim, drago mi je što nam momentalno ide dobro. Nadam se da ćemo tako i nastaviti.

Laciju je, u svakom slučaju, mjesto među prva četiri tima. 

- Normalno, i mi želimo ponovo doći do tog cilja, a na kraju ćemo vidjeti gdje smo i šta smo. 

Lulić: Bit će tu još svašta, mislim na borbu za plasman, kako na vrhu, tako i dnu tabele. Arhiva

Da li je i Vas iznenadio ovogodišnji pad Juventusa?

- Ne znam, šta znači pad? Normalno da nisu dobro startali, ali ponavljam, ima tu još puno igre. A Juventus je uvijek Juventus, nikad se ne može, niti treba, otpisati. Nisu startali kao u posljednjih devet godina, ali to je, možda, i normalno jer imaju novog trenera, što znači i nove ideje, nove... Treba tu vremena da sve dođe na svoje mjesto, da se ekipa uigra, posloži. 

S druge strane, sve ove druge ekipe iz vrha, da ih sada ne nabrajam, kao i mi, pokušavamo da poslije devet godina skinemo Juventus s trona. To bar zasad dobro rade sve te ekipe. Pokušavamo sve da se nešto promijeni, ali Juventus je uvijek Juventus...


Državni tim

Možemo li Vas već u martu ponovo očekivati u najdražem dresu? 

- Vjerujte mi, još ne razmišljam toliko unaprijed. U posljednje vrijeme, iskren da budem, nisam ni razmišljao o tim reprezentativnim utakmicama. Najbitnije mi je bilo da se vratim na teren, pa onda da igram. A šta će vrijeme donijeti, to ne znam. Ne znam, zaista... Pristao sam da se vratim i odigram taj baraž za Evropsko prvenstvo 2020. Htio sam ponovo biti tu i pomoći koliko mogu, ali je bilo kako je bilo... Sad je tu novi selektor, novi igrači. 

Ipak, naš državni tim je u teškoj situaciji, pali smo u četvrtu jakosnu grupu, puno bure se diglo oko toga, ali i oko izbora novog selektora Ivaila Peteva... Ponovo će nam za put u bolje sutra trebati Vaše iskustvo.

- Dolazak u taj četvrti šešir je relativna stvar... OK, Francuska je veliki favorit naše grupe za Mundijal u Kataru, a smatram da mi imamo kvalitet da sa ovim drugim – Ukrajinom, Finskom i Kazahstanom, igramo ravnopravno i borimo za to drugo mjesto i dodatne kvalifikacije. Normalo, tu ne pomaže samo iskustvo, ni moje, ni bilo koga drugog. Treba tu da se poslože sve stvari. No, ne bih volio da još pričamo o tim stvarima zato što je tu novi selektor, bit će vremena i za to. Svakom treba dati šansu, pa da vidimo gdje ćemo doći. Rezultati su najbitniji i jedino mjerilo. Što se tiče reprezentacije, vidjet ćemo... – zaključio je Lulić.

Nema laganih utakmica

Lacijo danas (18 sati) na rimskom Olimpiku dočekuje pratioca, odnosno, osmoplasirani Sasuolo, koji ima samo bod manje. 

- Kao u svakoj utakmici, zna se naš cilj. No, neće biti nimalo lako doći do njega. U Italiji nema laganih utakmica - rekao je Lulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.