REPREZENTACIJA

Faruk Hadžibegić za "Avaz": Čije su interese branili oni koji su birali selektora

Petev nije kriv, ali je došao u situaciju da će imati kompletnu javnost protiv sebe, smatra Hadžibegić

Hadžibegić: Izgubili smo Barbareza, a mislim i Spahića i Misimovića. ARHIV

Piše: A. Vatreš

27.1.2021

Izbor, odnosno, način izbora novog selektora nogometne reprezentacije BiH izazvao je veliki bijes javnosti. Na mjesto Duška Bajevića postavljen je Ivajlo Petev (Ivaylo), nakon što se nekoliko sedmica ljudi u Savezu nisu mogli dogovoriti i pronaći zajednički jezik.

Domaća opcija

Proslavljeni bh. stručnjak i bivši selektor našeg državnog tima, Faruk Hadžibegić (63), smatra kako je BiH trebala dobiti domaće rješenje.

- Ja sam uvijek bio za domaću opciju. Mislim da imamo kvalitetnih domaćih trenera, od ovih s kojima se razgovaralo poput Osima i Musemića, do Varešanovića, Džurbuzovića, Krunića, Marinovića, Muse... S druge strane, bio sam veliki protivnik ove situacije da ima pobjednik i pobijeđeni. Sad imamo dvije opcije gdje su bili Misimović s jednim i Spahić s drugim kandidatom. Da li je to bilo na nivou predsjednika, ne znam. Više mislim da su oni (Begić i Zeljković op. a.) u dobrom dogovoru. Bila je izvanredna prilika da se s domaćim rješenjem napravi dobra atmosfera, jer sva bh. javnost je bila za domaće rješenje i to je bio jedan od uslova za stvaranje ambijenta koji je jako bitan u ostvarivanju rezultata – govori Hadžibegić u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Kako kaže, prema Sergeju Barbarezu, legendi bh. fudbala i jedinom preostalom protukandidatu Ivajla Peteva, postupilo se nekorektno.

Hadžibegić: Pozivam na jedinstvo i na razgovor. ARHIV

Trošenje ljudi

- Mislim da načinom na koji su komunicirali nisu bili korektni prema Barbarezu. Veliki sam protivnik trošenja ljudi. Izgubili smo, definitivno, Barbareza, a mislim i Spahića i Misimovića. A mi trebamo sve. Pozivam na jedinstvo i na razgovor. Ne znam da li je neko iskorišten ili nije, ali sam izuzetno ljut na ove članove koji su u prvi mah rekli da neće, a kasnije su glasali za Peteva. Volio bih da javno objasne šta se to desilo u tih deset dana da bi oni sad bili ubijeđeni da je Petev rješenje.

Postavljam javno pitanje, ko je čiji interes branio? Nemojte mi samo govoriti da su branili neki nacionalni interes. Ovo je Bosna i Hercegovina. Ovdje se uopće ne postavlja pitanje Peteva kao Peteva, već samo interesa fudbala BiH i načina na koji se sve to izvelo. Petev ne treba misliti da je neko protiv njega lično, ali je došao u tu situaciju da će imati kompletnu javnost protiv sebe – ističe Hadžibegić.

Dosadašnji rezultati Ivajla Peteva, prema Hadžibegiću, ne bi trebali igrati veliku ulogu.

Hadžibegić: Mora se igrati na pobjedu. ARHIV

- Petev ima svoju historiju koja je takva kakva jeste. I najveći treneri na svijetu poput Murinja (Mourinho) ili Anćelotija (Ancelotti) su u jednom periodu imali teške momente. Međutim, sva ta komunikacija, pravljenje drame i način na koji se sve odigralo, dovelo je do situacije da je Petev danas eksponiran – ističe Hadžibegić.

Nije mu drago što je Petev kritizirao svog prethodnika Duška Bajevića.

- Igrači trebaju samo igrati, misliti na dres i dati maksimum. Petev je važan igrač u svemu tome. Kako će se obratiti igračima, kakvu će pripremu napraviti. On je, po dosadašnjim izjavama, jako veliki optimista i to je dobro. Nije mi bilo drago što je kritizirao rezultate Duška Bajevića. Zna on dobro da svaki trener ima i dobar i loš period. Duško Bajević je ikona koju niko ne može dirnuti. Teška je situacija, neka svako radi svoj posao. Ponovio bih da sam izuzetno ljut na ljude koji su birali i učestvovali u svemu ovome i želim javno poručiti da im nije mjesto u fudbalu – zaključio je Hadžibegić.

Nema opravdanja

Već u martu "Zmajevima" slijedi početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i dueli s Finskom i Francuskom.

- Protivnici kakvi god da su, mora se igrati na pobjedu i mora se ići s ciljem da se ide direktno na SP, pa u najgorem slučaju baraž. Grupa jeste teška kao i svima. Igramo s najboljim, a hoćemo da budemo među najboljima. Prema tome, nema opravdanja. Ko se boji i ko misli da ne može, neka odstupi – poručuje Hadžibegić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.