ODLUKE

BiH ostaje bez elitnog takmičenja, UEFA rekla "da" bogatim klubovima

Naši klubovi neće imati priliku da igraju

Liga prvaka: Mijenja se format. Ilustracija

N. Demirović

29.1.2021

Dugo se govori o Superligi najbogatijih klubova Evrope, čini se da UEFA više nije mogla da ignorira pritisak. Španski "As" objavio je ekskluzivu da će najkasnije do 2024. godine, a možda i ranije krenuti takmičenje pod nazivom "Super Liga prvaka". To bi trebalo značiti će nestati sadašnji format Lige prvaka, dok će u novom takmičenju biti mjesta samo za one bogate.

Čeka se zvanično još pristanak Real Madrida, a pregovore vodi prvi čovjek UEFA Aleksandar Čeferin. Kako medij navodi saglasnost su već dali Juventus, Mančester junajted, PSG i Fenerbahče...

Dugo je Čeferin bio protivnik zatvorenog formata, ali je čini se na kraju podlegao pritiscima bogatih klubova. Takmičenje bi također trebalo da podrži i FIFA.

Prvobitno će takmičenje funkcionirati po pilot projektu u trajanju od devet godina. Vlasnička struktura bi bila izmiješana sa klubovima i UEFA, a ne kao ideja Superlige pod vodstvom samo klubova, dok je preostalo da se raspodjele prihodi.

Plan je i da najjače lige smanje učesnike kako bi se "suzio" kalendar. Također, novoformiranu Ligu prvaka bi igrali samo najbogatiji klubovi, pa je jasno da neće biti mjesta za bh. klubove, koji su do sada igrali u kvalifikacijama, ali ni za neke jače lige do naše.

Španci objavili informaciju. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.