LEGENDE

Edhem Šljivo iz Liježa za „Avaz“: Kuman forsira svoje igrače, a ne našeg Miralema Pjanića

Dobro igra Smail Prevljak, pra tim ga redovno, ističe Sarajlija

Šljivo (desno): Nije mi baš drago što je za novog selektora naše reprezentacije izabran Petev. Arhiva

Piše: G. Šumar

1.2.2021

Jedan od najboljih fudbalera FK Sarajevo svih vremena Edhem Šljivo (70), koji nakon uspješne igračke karijere prekinute teškom saobraćajnom nesrećom živi u Liježu, s pažnjom prati sva fudbalska dešavanja u Evropi, ali i domovini.


Domaći treneri

- Nije mi baš drago što je za novog selektora naše reprezentacije izabran Petev, rekao je Šljivo i dodao:

- Mislim da bi bilo bolje da je izabran neko od naših trenera. Naprimjer Faruk Hadžibegić, koji je napravio dobar vrezultat sa Crnom Gorom, ili Safet Sušić, Husref Musemić ili Amar Osim. Ipak, oni bolje poznaju naš fudbal i naše igrače od Peteva. Inače, pratio sam izjave naših bivših igrača, trenere... Svi otprilike imamo isto mišljenje.

Nekadašnji as Sarajeva, Liježa, Nice i Kelna, ali i reprezentativac bivše Jugoslavije, ističe da je bolji izbor bio i Sergej Barbarez.

- Iako Sergej nema trenersko iskustvo, sigurno je zaslužio šansu. No, sad se postavlja drugo pitanje: Šta ako izgubimo prve dvije utakmice? Hoće li opet biti promjena, a drugi meč u predstojećim kvalifikacijama za Mundijal - koje otvaramo u Finskoj, igramo protiv Francuza. Prema tome, opet je za očekivati novi veliki pritisak na Nogometni savez, a Petev je svakako već pod pritiskom. A grupa je teška, analizira Šljivo i dodaje:

- Francuzi su svjetski prvaci, a tu su i Finci, koji nisu lak zalogaj pogotovo kad igraju kod kuće, te nezgodni Ukrajinci sa Ševčenkom. Ne poznajem Peteva, ali je očigledno da su tu prevagnule i finansije. Treba platiti neko veliko trenersko ime iz inostranstva... Bit će jako, jako teško.


Najbolji igrači

Šljivo: Nekadašnji as Sarajeva, Liježa, Nice i Kelna, ali i reprezentativac bivše Jugoslavije. Arhiva

Također, podsjeća i na trenutnu formu naših najboljih igrača, Edina Džeke i Miralema Pjanića.

- Pjanić ne igra u Barceloni, mada je dobar, kvaliteta igrač, a problema u posljednje vrijeme ima i Džeko u Romi. Navodno, čujem i da Džeko ide iz Rome... Vidite kakva je situacija u njihovim klubovima.

Prema tome, igrači koji trebaju da budu naš oslonac imaju malo vremena da uđu u top formu i budu fit za tu utakmicu sa Finskom koja je već u martu. To je jako bitan meč od kojeg će možda i zavisiti Peteova sudbina... Nije lako biti selektor jer zavisiš od puno faktora, od forme igrača, do niz drugih stvari, a nemaš puno ni prostora ni vremena za rad na treninzima.

Smatra da Pjanić ima kvalitet da bude starter u Barceloni.

- Pjanić je jako dobar vezni igrač, ali je otišao u Barsu u nevrijeme. Ima kvalitet za startera, ali njega je doveo Kike Setjen, a onda je došao Ronald Kuman koji forsira svog De Jonga i starosjedioca Busketsa. Oni uvijek imaju prednost prije Pjanića... Kuman je malo i tvrdoglav, forsira svoje igrače. Mislim da bi Pjaniću bilo bolje da ode u neki drugi veliki klub gdje će igrati stalno. Tek mu je 30 godina, može igrati na vrhunskom nivou još pet šest sezona.

Na pitanje kako igraju naši reprezentativci u Belgiji, odgovara:

- Dobro igra Smail Prevljak, pratim ga redovno, zaključio je rođeni Sarajlija.


Šljivo: U posljednje vrijeme imam problema sa infekcijom kostiju. Arhiva

Ne dam se

-I dalje imam problema s nogama, odnosno mjestima gdje su mi bile šipke. To su mi već pet puta operirali, ali džaba, sve se opet vraća. U posljednje vrijeme imam problema sa infekcijom kostiju, bolničar mi dolazi svaki drugi dan... I tako, ne dam se. Dobro je, nije loše - rekao je popularni Etko koji je nastradao u teškoj saobraćajnoj nesreći 17. decembra 1986. godine u Belgiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.