AUSTRIJA

Damir Halilhodžić iz Beča za "Avaz": Oko 16 hiljada djece ne trenira već tri mjeseca

Treniraju samo tri profesionalna kluba Rapid, Austria i Fac

Halilhodžić (desno): Svi sportski centri na otvorenom i dvorane za fiskulturu su zatvorene. Društvene mreže

Piše: G. Šumar

2.2.2021

Od početka novembra vlada Austrije je zbog pandemije koronavirusa zabranila bavljenje većinom sportova.


Stao fudbal

- Svi sportski centri na otvorenom i dvorane za fiskulturu su zatvorene. To je jedna sasvim nova situacija za sve igrače, trenere, klubove – rekao je Damir Halilhodžić, sin legendarnog igrača i trenera Veleža Salema Halilhodžića,koji je prošle godine u Beču otvorio Školu fudbala „Halilhodzić Familientradition“.

- Fudbal u glavnom gradu Austrije je skoro stao, treniraju samo tri profesionalna kluba Rapid, Austria i Fac, te njihova djeca U-16 i U-18, uz uvjet da se testiraju na koronavirus svake sedmice. Oko 250 klubova na svim fudbalskim nivoima je zatvoreno i 16.000 djece već dva mjeseca ne smiju trenirati. Inače, po parkovima se smije samo šetati i rekreativno trčati... I to traje, tako da svi iščekujemo hoće li se situacija konačno promijeniti na bolje, da se djeca ponovo počnu baviti oninm što najviše vole.

Mojoj školi fudbala „Familientradition“ poklanja povjerenje oko 60 igrača od sedam do 18 godina, te ovom prilikom zahvaljujem, prvenstveno, roditeljima što vjeruju u mene i u moj rad sa mladim igračima. Nadam se da će sve ovo brzo biti iza nas, da će se djeca ubrzo vratiti u školu, a loptu na centar.

Polaznici škole su uglavnom djeca s područja Balkana.


Medović je otišao u Švicrsku. Avaz

Naši talenti

- Među talentima izdvojio bih dva brata Kenan (12) i Asmir (8) Memišević koji dolaze iz dva gradska rivala – Austrije i Rapida. Otac im je iz Kozluka, a majka iz Teočaka... Njihov otac Jusuf je veliki navijač naše reprezentacije, tako da oba sina nose imena dva naša reprezentativna golmana - Kenana Hasagića i Asmira Begovića. Jusuf, je inače, bio golman u amaterskim bečkim ligama... Kenan je jedan od najboljih golmana, možda i najtrofejnijih golman svoje generacije u Austriji, i ima veliku želju i cilj da nastavi svoj put u reprezentaciji BiH - prenosi Damir Halilhodžić.


Kenan i Asmir Memišević. Avaz

Još jedan od talenata je i Armin Medović, čiji je otac Mujo nekada igrao za Leotar iz Trebinja.

- Standardno je igrao tri godine u Akademiji Materzburga, ali je nakon Nove godine preselio u Švicarsku i na probi je u jednoj od najboljih tamošnjih akademija.... Želim mu sve najbolje - ističe bratić legendarnog Vahida Halilhodžića.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.